Dokumentarni film Vrijeme nije pomoglo, čiji su autori Dragan Đokić (Studio Baranda) i doc. art. dr. sc. Sagita Mirjam Sunara (Umjetnička akademija u Splitu, Odsjek za konzervaciju-restauraciju), uvršten je u natjecateljski dio programa 6. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma arheologije, kulturne i povijesne baštine, zaštite spomenika i antropologije – MFAF koji se održava od 4. do 6. studenoga 2020. u mrežnom formatu.

MFAF je bijenalna manifestacija čiji je cilj doprinijeti valorizaciji kulturne baštine i arheologije u okviru europske i svjetske baštine te senzibilizirati širu javnost, poglavito mlade, za vlastitu baštinu. Festivalom se promiču arheološka struka i nacionalna spomenička baština, ali i hrvatski dokumentarni (arheološki) film izvan nacionalnih granica.

Program ovogodišnjeg festivala možete pogledati ovdje. Pristup za gledanje filmova potpuno je besplatan. Film Vrijeme nije pomoglo na rasporedu je u petak 6. studenoga s početkom u 18:22 sati.

Film do sada nije bio prikazivan na festivalima. Publika ga je, međutim, mogla vidjeti na izložbi Vrata, varijacije organiziranoj povodom stogodišnjice rođenja umjetnika Branka Ružića (autorice izložbe: Sagita Mirjam Sunara i Romana Tekić). Izložba je održana u Slavonskom Brodu (12. rujna – 9. listopada 2019.) i Sisku (15. listopada – 7. studenoga 2019.). Film je bio prikazan i u Kinoteci Zlatna vrata u prosincu 2019. godine.

Film govori o reljefu Vrata što ga je umjetnik Branko Ružić izradio 1984. godine kao sudionik Kolonije likovnih umjetnika Željezara Sisak. Ružić je Vrata izradio od materijala proizvedenih u tvornici i uz pomoć tvorničkih majstora. Vrata su postavljena u Željezarinu radničkom naselju. Zbog desetljeća izloženosti vanjskim uvjetima, ali i zbog zanemarivanja, skulptura je veoma oštećena. Film upućuje na probleme povezane s prezentacijom Ružićeva reljefa te daje uvid u multidisciplinarna istraživanja koja prethode konzervatorsko-restauratorskim radovima. U širem smislu film govori o važnosti opreznoga i dobro promišljenog pristupa konzerviranju-restauriranju skulptura na otvorenome.

Film je financiran sredstvima koja je Sveučilište u Splitu, odnosno Umjetnička akademija, dobilo za provedbu međunarodnoga projekta Conservation of Art in Public Spaces (CAPuS). Vrijedno je spomenuti da će se filmom u budućnosti koristiti kao nastavnim materijalom za predmete iz konzervacije-restauracije umjetničkih djela u javnom prostoru koji će se izvoditi na nekoliko europskih sveučilišta.

 

O autorima

Sagita Mirjam Sunara docentica je na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju i prodekanica za umjetnost, znanost, međunarodnu suradnju i ECTS Umjetničke akademije u Splitu. Diplomu konzervatora-restauratora stekla je na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Titulu doktora znanosti (područje humanističkih znanosti, polje povijesti umjetnosti) stekla je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Jedan semestar provela je u SAD-u kao gostujući nastavnik na studiju konzervacije-restauracije Muzeja Winterthur i Sveučilišta u Delawareu. Od 2012. godine istražuje skulpture nastale u okviru Kolonije likovnih umjetnika Željezara Sisak i organizira radionice u Parku skulptura Željezare Sisak za studente konzervacije-restauracije. Voditeljica je međunarodnog projekta Conservation of Art in Public Spaces (CAPuS) na Sveučilištu u Splitu. Autorica je niza radova iz područja povijesti restauracije, preventivne konzervacije i konzervacije-restauracije skulptura na otvorenome.

Dragan Đokić školovao se na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Nakon preddiplomskog studija filma i videa završio je diplomski studij animacije. Za vrijeme studija s dvojicom kolega pokreće multimedijski kolektiv/udrugu Studio Baranda. Profesionalno se bavi snimanjem, montažom te izradom animacija i pokretnih grafika. Radi za kazališne i glazbene festivale, muzejsko-galerijske ustanove, televizijske kuće, ali i na vlastitim autorskim projektima. Dobitnik je nagrade Porin za najbolji glazbeni videospot 2013. godine (TBF, Grad spava) i nagrade publike na Split spot festivalu 2015. godine (Kiša metaka feat. Batman 3000, Skidaj gaće). Njegov najnagrađivaniji umjetnički rad je video Beat TV. Za taj je rad dobio nagradu za najbolju montažu na 45. Međunarodnom festivalu kratkog filma, drugu nagradu na 46. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva te nagradu za najbolji eksperimentalni film na 3. Reviji hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu.

 

Dragan Đokić – FILMOGRAFIJA

Glazbeni videospotovi

 • TBF, Grad spava – režija i montaža (2011.)
 • Kiša metaka feat. Batman 3000, Skidaj gaće – režija, kamera, montaža (2013.)
 • TBF, Sa mog prozora – scenarij, režija, montaža (2015.)
 • Žuvi, Pare ili muf – režija, montaža (2016.)
 • 100 Baltazara, Kruška – režija, montaža, postprodukcija (2019.)

Video radovi

 • Beat TV – koncept, režija, montaža (2014.)

Dokumentarni filmovi

 • Skate Forever – režija, kamera, montaža (2008.)
 • Landscape Zero – montaža (2019.)
 • Program tvog kompjutera (redateljica Inesa Antić), montaža i postprodukcija (2019.)
 • Vrijeme nije pomoglo – režija, montaža i postprodukcija (2019.)
 • Odsutnost teleprisutnosti (redatelj Dan Oki; film je u fazi postprodukcije) – montaža (2020.)
 • Kumek (redatelj Dario Juričan; film je u fazi postprodukcije) – grafike i animacije (2020.)