Toni Meštrović: Vrtoglavi krugOtok
MSU, 3.- 20.12.2015.
otvorenje: četvrtak, 3. 12. u 19 sati, MMSU

Mini Art-kino, u četvrtak, 17.12. u 20:00
ABYSSOS, autor: Toni Meštrović, 2002. – 2004., 18 min.
ESCAPE, autor: Toni Meštrović, 1999. – 2000., 4 min.

Izbor trinaest radova izdvaja ideju kružnosti, koja se u video opusu Tonija Meštrovića provlači u nekoliko varijanti, od sporih do vrtoglavih rotacija. Izložba je svojevrsni kolaž radova iz ciklusa CONTINUUM CONTINUUS i ponekih iz Horizontalnih i vertikalnih studija obuhvaćajući teme i postupke koje su odredile njegovu radnu sintaksu: montaža u funkciji pokretanja željenog vremena, prezentacija videa u galerijskom prostoru kroz višekanalnost, u cilju totaliteta percepcije slike i zvuka. Autor je prepoznatljiv po meditativnim prikazima otočkog pejzaža i podmorja, no izložba će pokazati i manje poznate i još ne izlagane radove iz ranog perioda stvaranja. Ovakvo predstavljanje umjetnika zamišljeno je u formatu studijske izložbe kojom se ujedno riječkoj publici autor predstavlja prvi put samostalno.

Paralelni program održati će se u novootvorenom Mini Art kinu Croatia, gdje će se ljubiteljima filmske prezentacije prikazati radovi u verziji fima.

Kustosica izložbe: Sabina Salamon

Više o izložbi

Iz životopisa

Rođen 1973. u Splitu, diplomirao je 1999. na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje se bavio grafikom, skulpturom i instalacijom. Zbog interesa za elektronske audiovizualne medije 1997. studira Video/Digital Imaging na International Sommerakademie für Bildende Kunst u Salzburgu. 2004. završio je dvogodišnji postdiplomski studij za Medienkunst na Kunsthochschule für Medien Köln Živi u Rijeci i Kaštelima a predaje na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, Odsjek za film i video.

Foto: Vertigo#5 (Rijeka), 2013, 34” loop, video still

vrtoglavi-otok