Sveučilište u Splitu i Udruga Val imaju zadovoljstvo pozvati Vas na svečano otvaranje Sveučilišne galerije „Vasko Lipovac“ koje će se održati 12. prosinca s početkom u 19 sati u Sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice, Ulica Ruđera Boškovića 31.

U galeriji će u stalnom postavu biti izloženo preko sedamdeset djela umjetnika Vaska Lipovca, a to je prva od aktivnosti koje će se odvijati u sklopu „Projekta Val“ ,osmišljenom u suradnji Sveučilišta i Udruge Val.

Projekt za cilj ima daljnju promociju i popularizaciju djela Vaska Lipovca kroz stručno i znanstveno izučavanje, poticanje i razvoj novog pristupa u menadžmentu u kulturi te posebno afirmaciju mladih znanstvenika i umjetnika kroz aktivnosti Projekta.

Također, kroz Projekt VAL želi se i dodatno senzibilizirati te potaknuti javnost na razmišljanje o umjetnosti i njenom utjecaju na prostor i život grada Splita i regije. Poticanjem kulturno-umjetničkih događanja Sveučilišni Kampus, kao centar znanstveno-istraživačkog rada i visokoškolskog obrazovanja grada i Dalmacije, dodatno će se približiti svim građanima i posjetiteljima te postati novo žarišta kulture i umjetnosti.

Za pokretanje Projekta VAL zaslužni su Mario Lipovac, voditelj Ateljea Vasko Lipovac, prorektor za kulturu i umjetnost Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Branko Matulić te idejni začetnik projekta doc. dr. sc. Nikša Jajac, uz svesrdnu podršku obitelji Lipovac i rektora prof.dr.sc. Šimuna Anđelinovića.

O IZLOŽBI:

Nekoliko je narativa, što ih je odabrao i za ovaj prvi postav priredio povjesničar umjetnosti Dalibor Prančević: od nanovnog doživljaja već kultnih B iciklista i uvida u dosada u Splitu neizlaganu seriju Daskanje i prateće joj akvarele, do ukazivanja na krajnju nužnost iscrpnije stručne i znanstvene obrade Vaskova crtačkog opusa. Potom, zasebno su izdvojene i “ekološke pripovijesti”, ali i one vezane uz permanentnu borbu prirodnih sila, napose mora, i čovjeka. Vedra je i krajnje optimistična konstatacija Vaska Lipovca kojom se postav zaključuje: “U mojim radovima svi ljudi prežive.”Nadalje, na prizemnoj etaži galerije predstavljaju se i radovi dvoje suvremenih umjetnika koji vrlo angažirano “razgovaraju” s Lipovcem: Rina Efendića (B iciklisti ) i Danijele Šušak (D odir slike ). Efendić se predstavlja nizom fotografija koje dokumentiraju nastajanje Vaskovih B iciklista . Efendićeve fotografije pratit će i serija fotografija postava i otvaranja izložbe u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, 1995. godine. Valja istaknutikako su B iciklisti tada po prvi puta bili predstavljeni javnosti. U ovom segmentu naći će se i pokoja skica Vaskovih biciklista kako bi posvjedočila genezu samog djela. S druge strane, Danijela Šušak na jezik taktilne grafike “prevodi” odabrane Lipovčeve slikarske i grafičke radove čineći ih tako dostupnima slabovidnim i slijepim osobama. Ipak, dijapazon mogućih konzumenata ne ograničava samo na tu ciljanu skupinu već aktivno dijalogizira i s videćim osobama. One će kroz didaktičku komponentu sadržanu u umjetničinoj intervenciji moći spoznati Vaskova djela i vidjeti ih na sasvim drugačiji način.