POZIV ZA PRIJAVU USMENIH IZLAGANJA I SUDJELOVANJE NA RADIONICI

Školovanje konzervatora-restauratora: jučer, danas, sutra (simpozij i radionica)

Split, 1. i 2. lipnja 2018. (petak i subota)

 

Umjetnička akademija u Splitu, Odsjek za konzervaciju-restauraciju, organizira jednodnevni skup “Školovanje konzervatora-restauratora: jučer, danas, sutra” (petak 1. lipnja 2018.) i teorijsko-praktičnu radionicu o inovativnim metodama i oblicima podučavanja (subota 2. lipnja 2018.). Simpozij i radionica održat će se u multifunkcionalnoj dvorani u sjevernome tornju Sveučilišne knjižnice u Splitu. Za sudjelovanje se ne plaća kotizacija.

 

O SIMPOZIJU

Povod simpoziju “Školovanje konzervatora-restauratora: jučer, danas, sutra” je dvadeseta obljetnica pokretanja prvih studijskih programa konzervacije-restauracije u Hrvatskoj koja se obilježava tijekom akademske godine 2017./2018.

Skup će pokušati dati odgovor na sljedeća pitanja:

 • Kako se u Hrvatskoj stjecala izobrazba prije pokretanja studijskih programa konzervacije-restauracije?
 • Koje su okolnosti dovele do utemeljenja visokoškolskih programa izobrazbe konzervatora-restauratora u našoj zemlji? Tko su bili glavni akteri?
 • Koji su inozemni studijski programi upotrijebljeni kao modeli prilikom izrade studijskih programa koji se izvode na hrvatskim visokim učilištima?
 • Kako su se tijekom godina studijski programi konzervacije-restauracije na hrvatskim visokim učilištima razvijali i sadržajno mijenjali? Što je potaknulo te promjene?
 • Koje su sličnosti i razlike između tri studijska programa konzervacije-restauracije u Hrvatskoj?
 • Koje su sličnosti i razlike između studijskih programa konzervacije-restauracije u Hrvatskoj i onih u Europskoj uniji?
 • Zašto su programi razmjene studenata i nastavnog osoblja važni?
 • Koja znanja i vještine hrvatska visoka učilišta daju studentima kako bi ih osposobila za rad u konzervatorsko-restauratorskoj struci? Kako se ta znanja i vještine prenose studentima?
 • Jesu li kompetencije koje studenti steknu tijekom sveučilišnog obrazovanja prilagođene zahtjevima posla koji kasnije obavljaju?
 • Jesu li završeni studenti spremni za sve izazove koje nam budućnost donosi? Kojim bi sadržajima studijski programi trebali posvetiti više pažnje?

Pozivamo sve zainteresirane da kroz usmena izlaganja obrade neku ili neke od navedenih tema. Predavači ne moraju biti isključivo osobe uključene u izvođenje nastave na studijima konzervacije-restauracije. Dragocjena su nam iskustva bivših studenata; oni su najpozvaniji odgovoriti na pitanje o prilagođenosti znanja i vještina stečenih tijekom studija zahtjevima konzervatorsko-restauratorskog posla. Od njih bismo rado čuli i koja iskustva sa studija i danas pamte.

Radni jezik skupa je hrvatski. Predviđeno trajanje izlaganja je 15 minuta, uz 5 minuta za raspravu.

Izlaganje se prijavljuje putem ovog obrasca. U obrazac se unose sljedeći podaci:

 • Ime i prezime autora
 • Adresa e-pošte
 • Ustanova zaposlenja
 • Naziv izlaganja
 • Sažetak izlaganja (do 3700 znakova s razmacima)
 • Biografija autora (do 700 znakova s razmacima)

Rok za prijavu usmenih izlaganja je 16. travnja 2018. Autori će o prihvaćanju izlaganja biti obaviješteni do 23. travnja 2018.

Ako su vam potrebne dodatne informacije ili želite provjeriti je li tema Vašeg izlaganja u fokusu skupa, pošaljite upit na: sagita.sunara@gmail.com

 

O RADIONICI

Dan nakon simpozija održat će se teorijsko-praktična radionica u okviru koje će se polaznici upoznati s inovativnim metodama i oblicima podučavanja. Radionicu će voditi dr. sc. Cathy Daly (University of Lincoln, College of Arts, School of History and Heritage), Shraddha Bhatawadekar (Brandenburgische Technische Universität Cottbus-Senftenberg), Sara Mazzarino (Università degli studi di Roma “Tor Vergata”, Dipartimento di Studi Umanistici) i dr. sc. Sagita Mirjam Sunara (Sveučilište u Splitu, Umjetnička akademija, Odsjek za konzervaciju-restauraciju). Radionica će uključivati praktične zadake i kratka izlaganja kroz koja će voditelji predstaviti primjere dobre prakse iz svojih učionica, sve s ciljem unapređivanja predavačkih i komunikacijskih vještina polaznika. Program je koncipiran po uzoru na ICCROM-ovu radionicu Communication and Teaching Skills in Conservation and Science.

Radni jezik radionice je engleski.

Iako su simpozij i radionica tematski povezani, na radionici mogu sudjelovati i oni koji nisu sudjelovali na simpoziju (ni kao predavači, ni kao sudionici bez izlaganja). Najveći broj prijava očekujemo od nositelja stručnih predmeta na sveučilišnim studijima konzervacije-restauracije, no potičemo i stručnjake iz područja prirodnih i humanističkih znanosti da se prijave. Budući da će se radionica baviti i komunikacijskim vještinama, dobrodošle su i prijave profesionalnih konzervatora-restauratora.

Broj sudionika radionice ograničen je na 16.

Da biste se prijavili za sudjelovanje na radionici, ispunite ovaj obrazac. U obrazac se unose sljedeći podaci:

 • Ime i prezime prijavitelja
 • Adresa e-pošte
 • Ustanova zaposlenja
 • Naziv radnoga mjesta
 • Opis posla koji prijavitelj obavlja na svojoj ustanovi

Rok za prijavu je 16. travnja 2018. Kandidati će do 23. travnja 2018. biti obaviješteni o tome jesu li primljeni na radionicu.

Sva pitanja vezana za radionicu možete uputiti na: sagita.sunara@gmail.com

 

 

U ime organizatora:

Dr. sc. Sagita Mirjam Sunara, doc. art.

prodekanica za umjetnost, znanost, međunarodnu suradnju i ECTS Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu