Pozivamo Vas da se uključite u prvu od ukupno četiri online diskusije u sklopu serijala “Dizajn-upitnik

DIZAJN U TRENUTNOM KONTEKSTU

Četvrtak 21. svibnja u 13 sati

Zoom platforma / ID 86403218005

Gosti: dizajneri Lina Kovačević i Ivica Mitrović

Moderatori: studenti Doris Zalović i Dejan Zobenica

***

Studenti diplomskog studija na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija, Umjetničke akademije u Splitu, pod mentorstvom arhitektice Mirande Veljačić iz Platforme 9,81 organiziraju javne diskusije pod nazivom “Dizajn-upitnik”, koje će tematizirati nekoliko ključnih točaka koje definiraju dizajnersku struku danas, te određena pitanja koje se tiču budućnosti struke. U diskusijama će sudjelovati po dva studenta i dva dizajnera, ali će i svi prisutni biti u mogućnosti postavljati pitanja tijekom cijelog razgovora. Diskusije će se voditi u opuštenom formatu; chat s dizajnerima.

Tema prve, od četiri diskusije je “Dizajn u trenutnom kontekstu“, djelovanje struke u vrijeme globalne krize i potencijalno-posljedična transformacija. Pandemija COVID-a 19 utjecala je na sve društveno-socijalne prilike i gospodarske sektore, pa će se tako znatna promjena osjetiti i unutar dizajnerske prakse.

Gosti prve online diskusije s kojima chatamo su Lina Kovačević Ivica Mitrović. Moderatori prvog chata su studenti Doris Zalović Dejan Zobenica.

***
Spekulativna dizajnerska praksa bavi se globalnim tehnološkim, ekonomskim, društvenim i političkim pitanjima, postojećim problemima i potencijalnim posljedicama. U vrijeme pandemije koronavirusa otkriva se nestabilnost sustava, koji je potpuno usmjeren na ekonomski rast i ne na društvenu stabilnost, zato su naši prvi gosti praktičari upravo spekulativnog dizajna.

Lina Kovačević je diplomirala na Studiju dizajna u Zagrebu, a magistrirala na Central St. Martins School of Art and Design u Londonu. U svom se radu bavi određenom fenomenologijom, naginje futurizmu, te je spekulativna praksa bitan aspekt u njenom radu.

 

Ivica Mitrović doktorirao je na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu radom iz područja interakcije čovjeka i računala, docent je na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija, Umjetničke akademije u Splitu. Bavi se spekulativnom dizajnerskom praksom, a fokus mu je usmjeren na lokalni kontekst.

 

Pridružite nam se putem platforme Zoom, u četvrtak 21. svibnja u 13 sati!
Topic: dizajn-upitnik_1#

Time: May 21, 2020 01:00 PM Europe/Zagreb

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/86403218005