Pozivamo vas na razgovor “O splitskim umjetničkim praksama danas” u utorak, 26.03. u 20 sati

Razgovaraju: Dragoslav Dragičević, Silva Kalčić, Sandra Križić Roban, Božo Majstorović, Suzana Marjanić, Marko Marković, Jelena Pašić, Viktor Popović, Dalibor Prančević, Lana Stojićević, Vanja Žanko, Loren Živković Kuljiš

U vremenu kad se reprezentacija Splita ponajprije svodi na picigin na Baćama, te distrofiranu i netransparentnu gradsku političku elitu, pokušali smo ispitati uvjete i mehanizme kulturne produkcije, susresti aktivne i angažirane pojedince i kolektive te ponuditi neku drugu, paralelnu, isto tako vjerodostojnu sliku grada pod Marjanom.

Povodom izložbe Viktora Popovića u Laubi zapitali smo se koliko dobro poznajemo ljude, institucije i trenutna zbivanja koja označavaju umjetnost danas u Splitu. Sve brže putujemo, sve jednostavnije komuniciramo, a čini nam se kao da sve manje surađujemo. Kako obnoviti kulturne veze dva najveća grada u Hrvatskoj? Koje institucije mogu ostvariti suradnje? Koje umjetnike bismo voljeli vidjeti u Laubi? Pričat ćemo o iskustvu umjetnika koji održavaju redovite kontakte sa Zagrebom i pokušat ćemo otvoriti pitanja novih poznanstava i novih komunikacija.

Serija razgovora: Umjetnička vrtna kućica

Tijekom 2013. godine Lauba i Život umjetnosti organiziraju seriju razgovora o raznim umjetničkim temama. Ne radi se samo o poticanju kulture dijaloga, već i o činjenici da mnoge teme koje nas zanimaju ne možemo stići obraditi na izložbama ili u časopisu. Događanja i aktera na sceni je mnogo, i mnogo toga nas zanima. Stoga smo dio sadržaja odlučili podijeliti s publikom, snimiti ih i „prikopčati“ na naše internetske stranice. Razgovori će biti popraćeni prezentacijama umjetničkih projekata, projekcijom filmova, pokojom izvedbom „uživo“.

ŽIVOT UMJETNOSTI je časopis za suvremena likovna zbivanja, posvećen raznovrsnim vidovima suvremene umjetničke prakse u Hrvatskoj, regiji i šire, s tradicijom kontinuiranog izlaženja od 1966. godine. Objavljuje ga Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu dvaput godišnje kao dvojezično izdanje.

Posvećen raznovrsnim vidovima suvremene umjetničke prakse u Hrvatskoj, časopis je kroz godine postao relevantan u široj regiji, a budući da se od 2000. godine objavljuje kao dvojezična publikacija, njegova rcepcija danas prelazi granice regionalnog.

Od prvog broja, objavljenog 1966. godine, pa do danas, uredništvo časopisa kroz vrijeme se prilagođavalo i neposredno odgovaralo na suvremena kretanja i u publicističkom smislu.

U Splitu ste, a pogledali biste izložbu? Hvala Hrvatskim željeznicama, putnički prijevoz, koje su svim putnicima-posjetiteljima Laube odobrile popust od 40% na redovne cijene povratnih karata 1. i 2. razreda svih vrsta redovnih vlakova, i to iz svih smjerova, čak i Slovenije. Također, Lauba posjetiteljima-putnicima omogućuje i popust na cijenu ulaznice, ona u tom slučaju iznosi samo 15kn. Popust se odnosi na relacije duže od 25 kilometara i vrijedi od 12. veljače.