Dizajnerska početnica u Splitu u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje Park šumom Marjan kreće s novim zadatkom: “Kako JA vidim Marjan”.

Izradi plakat povodom obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti (22.05.) u svijetu, te Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.
Svoje radove šaljite do nedjelje 24. svibnja u 12:00 na e-mail adresu: dizajnerskapocetnica@umas.hr., te će isti biti objavljeni na našoj facebook stranici (http://www.facebook.com/dizajnerskapocetnicasplit/).
Dizajnersku početnicu organizira Umjetnička akademija u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom i uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Grada Splita.
Park-šuma Marjan, zaštićeni dio prirode u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode RH, nakon pošasti nametnika mediteranskog potkornjaka i djelovanja klimatskih promjena na cjelokupan eko-sustav tijekom proteklih nekoliko godina, nalazi se u trenutku svog postojanja kada joj je potrebna pomoć zajednice.

U ovakvim situacijama postoje oprečna mišljenja o tome može li se priroda sama obnavljati ili joj čovjek svojim djelovanjem treba pomoći. Budući je Marjan dio Splita, najčešće nazivan “pluća grada”, promisli o tome kako ti vidiš Marjan, a pogotovo o tome kakvim bi ga želio vidjeti.

Ako je ovogodišnji slogan Dana međunarodne biološke raznolikosti “Naša rješenja su u prirodi”, kako misliš da bi se suživot stanovnika Splita i Marjana mogao dovesti u ponovnu harmoniju?

Koje aktivnosti bi trebali provoditi kako bi bioraznolikost na Marjanu postala veća, koje radnje zabraniti kako bi zaštitili prirodu, koje vrste biljaka zasaditi da bi ga ponovo ozelenili? Što bi želio/la vidjeti na Marjanu dok na njemu provodiš slobodno vrijeme? Čime bi se želio/la baviti na Marjanu: šetnjom, sportom, čitanjem, botanikom, kulturom, meditacijom :) ?

Stari Splićani su zasadili nekada golo brdo i pretvorili ga u šumovitu oazu našeg grada. Kreativnim idejama i prijedlozima, iznesenim na plakatu, pomozi da osvijestimo i druge kako će svojim djelovanjem pomoći štititi prirodu i živjeti u harmoničnom odnosu s njom!