Splitska premijera dokumentarnog filma ‘Vrijeme nije pomoglo‘ održat će se u ponedjeljak 9. prosinca u 20.00 u Kinoteci ‘Zlatna vrata’.

Ulaz je slobodan.

Polusatni dokumentarni film govori o reljefu ‘Vrata’ što ga je umjetnik Branko Ružić izradio 1984. godine kao sudionik likovne kolonije koju je organizirala Željezara Sisak. Ružić je ‘Vrata’ izradio od materijala proizvedenih u tvornici i uz pomoć tvorničkih majstora. ‘Vrata’ su postavljena u Željezarinu radničkom naselju. Zbog desetljeća izloženosti vanjskim uvjetima, ali i zbog zanemarivanja, skulptura je veoma oštećena. Film upućuje na probleme povezane s prezentacijom Ružićeva reljefa te daje uvid u multidisciplinarna istraživanja koja prethode konzervatorsko-restauratorskim radovima. U širem smislu film govori o važnosti opreznoga i dobro promišljenog pristupa konzerviranju-restauriranju skulptura na otvorenome.

Autori filma su dr. sc. Sagita Mirjam Sunara (Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, Odsjek za konzervaciju-restauraciju) i Dragan Đokić (STUDIO BARANDA).

Facebook

Autor plakata i bannera: Nikola Križanac
Autor fotografije: Branimir Karanović (ustupljeno ljubaznošću autora)