Srijeda, 22. siječnja 2020. u 15 sati
Dvorana Fausta Vrančića 19

Tri predavanja o Heinrichu Neuhausu

  • 15 sati – Iva Ljubičić i Kosjenka Turkulin:
    “Heinrich Neuhaus – životni put”
  • 16 sati – Davor Lahnit:
    “Heinrich Neuhaus – pedagog i više od toga”
  • 17 sati – Krešimir Starčević:
    “Neuhausovi studenti i njihov utjecaj na hrvatsku pijanističku scenu”

Ulaz slobodan!

Kratki sadržaj predavanja:

1. Iva Ljubičic Lukić i Kosjenka Turkulin: „Heinrich Neuhaus – životni put“
Predavanje prati život Heinricha Neuhausa od odrastanja u malom ukrajinskom gradicu, školovanja u europskim prijestolnicama kulture, uspjehe na koncertnim podijima i stasanje u jednog od najboljih pedagoga moskovskog konzervatorija i ruskih pedagoga uopce.

2. Davor Lahnit: “Heinrich Neuhaus – pedagog i više od toga”
Heinrich Neuhaus je u svom radu- podjednako kao izvođač koliko i kao pedagog-nastojao da umjetnost sviranja klavira bude dijelom opce kulture, idejama povezana sa ostalim umjetnostima svog vremena i svoje kulture.

3. Krešimir Starčevic: “Neuhausovi studenti i njihov utjecaj na hrvatsku pijanističku scenu”
Iako Heinrich Neuhaus nikada nije gostovao u Hrvatskoj kao pijanist ili pedagog, njegova povezanost s našom zemljom, preko njegovih studenata, značajnija je nego što se čini na prvi pogled. U ovom predavanju, uz tonske zapise, saznajte više o Zvjezdani Bašic, jedinoj hrvatskoj pijanistici koja se usavršavala kod samog Neuhausa te poslušajte sjecanja Rubena Dalibaltayan, Đorđa Stanettija i Aljoše Jurinica na svoje profesore, Neuhausove studente: Valerija Kastelskog, Leonida Brumberga i Eliso Virsaladze. Bit ce riječi i o velikanima kao što su Svjatoslav Richter, Emil Gilels i Vera Gornostaeva, koji su svojim koncertima, odnosno pedagoškim radom, na neposredan način itekako utjecali na hrvatsku pijanističku scenu.