Sjeverni toranj Sveučilišne knjižnice, 24. svibnja 2012. u 18.00 sati

Dr. sc Dusan C. Stulik i Sean Charette, istaknuti stručnjaci Gettyjevog instituta za restauriranje iz Los Angelesa, SAD, održat će javno predavanje “Research and Preservation of Photographic Heritage” u četvrtak 24. svibnja s početkom u 18 sati u sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice u Splitu.

U prvome dijelu predavanja predstavit će se Gettyjev projekt “Preservation of Photographs and Photograph Collections” (LINK) u sklopu kojega dvojica stručnjaka borave u Hrvatskoj. U suradnji s Hrvatskim državnim arhivom, krajem godine organiziraju napredni tečaj za konzerviranje-restauriranje fotografija. To je dio Gettyjeve inicijative educiranja konzervatora-restauratora fotografskih materijala na području centralne, južne i istočne Europe.

U drugom dijelu predavanja govorit će se o istraživanju najstarijih fotografskih procesa, odnosno o fotografiji prije L. M. Daguerrea (1839.). Dr. sc Stulik vratit će nas u staru Kinu i razdoblje Rimskog carstva te upoznati s radom arapskih znanstvenika i filozofa. Predavanje će biti ilustrirano eksperimentalnim i analitičkim radom Gettyjevog istraživačkog tima.

Nakon predavanja slijedi rasprava u kojoj će sudjelovati mr. sc Tram Vo, stručna suradnica Gettyjevog instituta za restauriranje i voditeljica brojnih stručnih radionica o konzerviranju restauriranju fotografija.