Funkcionalna tehnika disanja

U sklopu 21. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika DALEKI AKORDI, održat će se radionica Funkcionalna tehnika disanja pod vodstvom solo pjevačice i stručnjakinje funkcionalne tehnike disanja – Snežane Nene Brzaković. Radionica započinje u petak, 15. 4. u 11 sati u dvorani Umjetničke akademije u Splitu na Visokoj.

Iako tehniku disanja često povezujemo uz određene profesije, poput one pjevača, duhača i glumaca, pravilno disanje potrebno je svima. Svi pravilno dišemo kada se rodimo, a tijekom života trbušno disanje često se zanemari pod utjecanjem stresa i načina života. Ponesite udobnu odjeću i podlogu za ležanje te obnovite svoju tehniku disanja! Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

21. međunarodno natjecanje mladih glazbenika DALEKI AKORDI održava se u organizaciji Glazbene škole Josipa Hatzea od 11. do 16. travnja u Splitu. Na ovogodišnjem izdanju DALEKIH AKORDA mladi glazbenici natječu se u disciplinama gitara, klavir i pjevanje, a voditeljica radionice Snežana Nena Brzaković jedna je od članica ocjenjivačkog suada za pjevače. Snežana Nena Brzaković studirala je solo-pjevanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, diplomirala je na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, a solističke postdiplomske studije završila je na Visokoj školi za glazbu u Berlinu. Usporedno s umjetničkim solističkim radom bavi se i pedagogijom solo-pjevanja te funkcionalnom tehnikom disanja za pjevače. Specijalističke studije iz oblasti funkcionalne tehnike disanja za pjevače i duhače završila je na Institutu za tehniku glasa i disanja u Düsseldorfu. Na Visokoj školi za muziku u Berlinu predavala je solo-pjevanje, metodiku i tehniku disanja za pjevače i duhače, 2007. godine osnovala je Institut za pjevanje i tehniku disanja u Berlinu, a usporedno s tim, kao gost profesor, predaje na Akademiji za Muziku u Vilniusu (Litva), sve u suradnji s Goethe Institutom. Od 2013. održava tečajeve tehnike disanja i vokalne tehnike na Konzervatoriju u Ljubljani, a od 2015. radi i kao pjevačka pedagoginja u Berlinskoj Staatsoperi.