Petak • 29.11.2019. u 17 sati • Predavaona DVK • UMAS • Zagrebačka 3 • Split

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane!

 

Od svojih crkvenih prapočetaka, upotrebe u ratnom (dez)informiranju, pa sve do službene inauguracije u teorijskom djelu Edwarda Bernaysa 20ih godina 20. stoljeća, propaganda je bila i ostala masovno prihvaćena metoda persuazije, odnosno oblikovanja stava i mišljenja većeg broja ljudi. Koincidirajući s razvojem psihologije i psihoanalize, uspon propagande u suvremenom smislu tekao je paralelno s razvojem tiska, filma, elektronskih medija, digitalnih komunikacija, dizajna i to, nažalost, ne uvijek u pozitivnim konotacijama. Iste propagandne metode danas prepoznajemo u varijacijama tržišnog oglašavanja, promocije, reklame, marketinga, odnosa s javnošću i filtrirajućih algoritama društvenih mreža, no ona svoje izvorno ime zadržava uglavnom uz političku propagandu, naglašavajući razliku pozitivnih i negativnih ciljeva i metoda uvjeravanja. Koliko su sve te razdiobe ustvari sinonimi za zapravo jednu te istu stvar, a koliko su u osnovi različite metode, da li ih odlikuju neke karakteristične osobine koje ih doista čine posebnim te koje su pozitivne i negativne konotacije propagande kao prakse čiji je rast između ostalog poticao i umjetničke djelatnosti, posebno u grafičkim i vizualnim medijima.

Uz brojne primjere u primjeni propagande i/ili oglašavanja u dvjema povijesnim Jugoslavijama, predavanje će se uz prikazivanje najznačajnijih grafičkih, filmskih i video radova, prvenstveno baviti i specifičnim slučajem nastanka Zagrebačke škole crtanog filma, sustava produkcije umjetničkog animiranog filma kojeg ne bi bilo da ga komercijalno i zanatski nije pomagala iznimna, paralelna produkcija propagandnog, namjenskog i naručenog filma.

Gostovanje na odsjeku Dizajna vizualnih komunikacija UMAS-a organizirano je u suradnji s KLFM – Radio u zajednici. U sklopu svog boravka u Splitu, Željko Luketić će zajedno sa suosnivačem izdavačke kuće Fox & His Friends Lerijem Ahelom, dan kasnije, u subotu, u Beton kinu Doma mladih u 18:00 pričati o nezavisnom glazbenom izdavaštvu danas, “digging” kulturi i fenomenu disko glazbe na našim prostorima.

 

ŽELJKO LUKETIĆ (1972) filmski je i glazbeni kritičar, novinar i nezavisni kustos. Studirao novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti i društveno-humanističku informatiku na Filozofskom fakultetu, diplomirao marketing na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu na temi Product placement na filmu, trenutno doktorand na Odsjeku književnost, filmologija, kultura i izvedbene umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Od 1993. godine piše i objavljuje filmske kritike i eseje za Radio 101, Kinoteku, Heroinu, Hrvatski filmski ljetopis, 3. program Hrvatskog radija, Prosvjetu, Oris i brojne druge časopise. Suradnik filmskog programa Hrvatske televizije te scenarist i istraživač dokumentarnog programa HRT-a na filmovima Tko je taj Nikša Fulgosi? (2014), Tko je taj Anton Marti? (2016), Tko je taj Angel Miladinov? (2016) i Tko je taj Zvonimir Bajsić? (2016). Organizirao večeri kultnih filmova u net.kulturnom klubu Mama (2000.) gdje su prikazani prvi ciklusi Alejandra Jodorowskog, Johna Watersa i Russa Meyera u Hrvatskoj, dobitnik nagrade Multimedijalnog instituta za internetsku stranicu borderline-cinema.com. Umjetnički direktor festivala Dani hrvatskog filma 2015. i 2016. te član ocjenjivačkih sudova i selekcijskih vijeća pri festivalima Međunarodni festival eksperimentalnog filma i videa 25FPS, Vukovar Film Festival, Dani hrvatskog filma i drugi.

Kustos izložbe BORGHESIA – Mi vam ne vjerujemo (Galerija Greta, 2014.); autor i kustos serijala izložbi Druga strana groznice subotnje večeri: Socijalistička disco kultura 1977–1983 u Galeriji Klovićevi dvori (segment “Inovatori” Kula Lotrščak) i Vizualni jezik disca u HDD Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva.

Kurator zapažene kompilacije Ex Yu Electronica III (Subkulturni Azil, Maribor, 2012.), te ko-autor antologije Electronic Jugoton – Synthetic Music From Yugoslavia (Croatia Records, 2014.). Suosnivač udruge Jučer Danas Sutra – Platforme za audiovizualna istraživanja Zagreb, te glavni istraživač i urednik izdanja filmske glazbe Tomislav Simović: Gosti iz galaksije (Fox & His Friends, 2017.) i Alfi Kabiljo: Sex, crime & politics – (Fox & His Friends, 2019).

Sudionik i predavač na brojnim znanstvenim kongresima, skupovima, festivalima, promocijama i okruglim stolovima.