Ovoga petka, 14. travnja 2022. od 11 do 13 sati u Galeriji umjetnina u Splitu, Tanja Vrvilo održat će predavanje pod nazivom:“Gdje je filmski dispozitiv? Filmska prekoračenja: relokacija, relikt/ikona, asamblaž, ekspanzija, hipertopija, sučelje, performans.”

Predavanje o odrednicama filmskog imaginarija nakon filma zahvaća niz često oprečnih povijesnih i suvremenih istraživanja prirode filmskog medija i tipova osujećenja narativnog prostora na temelju prakse filmskih i vizualnih umjetnika, uokvirenih rasponom pitanja – od ontoloških Što je film? do izmještajućih Gdje je film? koji mapiraju goruće ekrane pokretnih slika.

Polazište za rizomatski pogled na trenje dispozitiva filmskog stoljeća i točke prekida kojim suvremenici ostvaruju vlastiti odnos među vremenima slika su riječi kojima Francesco Casetti sažima pri/povijesti o sedam poticajnih genealogija “sedme” umjetnosti. To su operativni pojmovi koje promatramo i projiciramo u izvedbenoj petlji Lumièrove galaksije: relokacija, relikt/ikona, asamblaž, ekspanzija, hipertopija, sučelje, performans. Ta prekoračenja povijesnog kino-dispozitiva, pripovijesti su o ustrajnosti i reartikulacijama medija od futurističkog zanosa filma bez filma do nefilmskog doba.

Razmišljajući o suvremenom kao vremenu neprimjerenom, posebno se usredotočujemo na sedmi pojam o filmu i njegovim dvojnicima: Performans ili Artaud dvostruki program, prema kratkom filmu Atoma Egoyana.

Predavanje je popraćeno vizualnim fragmentima.

Tanja Vrvilo je izvedbena umjetnica, filmologinja i filmska kustosica čiji rad povezuje radikalne umjetničke prakse i obrazovanje s posebnim zanimanjem za politike estetike, filmske avangarde i japanski film. Koautorica je i izvođačica u brojnim postdramskim izvedbama s vizualnim umjetnikom i performerom DB Indošem i Kućom ekstremnog muzičkog kazališta. Autorica je i kustosica Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma, međunarodnog festivala o politikama filmskog kustostva, koji je pokrenula 2007. u Zagrebu. Autorica je mnogih eseja i publikacija te kustosica niza redovnih i festivalskih filmskih programa za različite dispozitive. Vodila je dodiplomski studij filma i predavala na film.factoryju Béle Tarra u Sarajevu.

 

Foto: Atom Egoyan Artaud dvostruki program / Artaud Double Bill, 2007.