M. DarlingKinoteka Zlatna vrata 17. listopada 2011. u 16,00 sati

Nakon predavanja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, a prije gostovanja na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i 4. kongresu hrvatskih povjesničara umjetnosti, Michael Darling, glavni kustos Muzeja suvremene umjetnosti u Chicagu, predstavit će se splitskoj publici predavanjem “Artist’s Museum” (“Umjetnikov muzej”). Predavanje će se održati u ponedjeljak 17. listopada u kinoteci Zlatna vrata s početkom u 16 sati. Predavanje su omogućili Veleposlanstvo SAD-a i Pučko otvoreno učilište u Splitu.

Michael Darling (1968.) diplomirao je povijest umjetnosti na Sveučilištu Stanford, a stupanj magistra i doktora znanosti iz povijesti umjetnosti i arhitekture stekao je na kalifornijskom Sveučilištu Santa Barbara. Autor je niza eseja o umjetnosti, arhitekturi i dizajnu koje objavljuje u prestižnim časopisima kao što su Frieze, Art Issues, Flash Art i LA Weekly. Također je šest gostujući predavač i kustos izložaba suvremene umjetnosti i arhitekture.

Prije dolaska na mjesto glavnog kustosa Muzeja suvremene umjetnosti u Chicagu 2010. godine, radio je kao kustos u Umjetničkom muzeju u Seattleu, gdje je sustavno promicao mlade i neafirmirane umjetnike u okviru programa SAM Next. Također je bio suradnikom Muzeja suvremene umjetnosti u Los Angelesu, gdje je između ostalog, kao član kustoskog tima izložbe The Architecture of R. M. Schindler (2001), nagrađen prestižnom nagradom Međunarodnog udruženja likovnih kritičara za “Najbolju izložbu arhitekture i dizajna”.