predavanje / prezentacija / radionica

Utorak, 1. 12. 2015. u 15.30 h / UMAS, odsjek za Film i Video

Kakva je pozicija umjetnika koji djeluje u izrazito intenzivnoj okolini, a istodobno nije njen dio? Posjeduje li zvuk snagu za predstavljanje memorije krajobraza? O ovim pitanjima raspravljat će se tijekom predstavljanja recentnih radova i projekata Paula Devensa provedenih u Nikosiji, Jeruzalemu, Den Helderu te Bosni i Hercegovini. Predavanje će biti usmjereno i na korištenje zvuka u relaciji s prostorom u suvremenoj umjetničkoj praksi.

Opus Paula Devensa je interdisciplinaran i obuhvaća polja komponiranog zvuka, arhitekture, videa i performansa. Umjetnik izlaže instalacije u muzejima, umjetničkim prostorima i galerijama te radi intervencije u javnom prostoru, od kojih su neke ponekad rađene po narudžbi. Izvodi koncerte u klubovima, umjetničkim prostorima i na festivalima te prigodno objavljuje nosače zvuka i vinilne albume. Njegova multikanalna video instalacija ‘Proximity Effect 2’ bila je izložena u atriju Galeriji umjetnina u Splitu od 16.6. – 15.9.2015.

Više podatak o Paulu Devensu:

www.pauldevens.nl

https://vimeo.com/user373225

Radionica s uvodom o mogućnostima prostora i zvuka održat će se nakon predavanja. Središnje pitanje bit će o tome kako akustičko ponašanje i prostorne rezonancije mogu biti dijelom umjetničkog rada.