U sklopu ciklusa javnih predavanja Razgovori o baštini, dr. sc. Ana Šverko i Igor Belamarić održat će predavanje “Povijest i budućnost trogirskog parka Garagnin – Fanfogna” u utorak 26. veljače 2013.  u velikoj dvorani Umjetničke akademije na Gripama, s početkom u 18.30 sati.

Park Garagninovih (kasnije Garagnin-Fanfogna) na trogirskom predjelu Travarica nastao je oko 1800. sintezom agrarnog posjeda i eksperimentalnog imanja s parkovnom ugođajem. Doslovno, bio je to vrt zasađen nasadima leguma i drugog povrća i voća okruženih drvećem, cvijećem i elegantnim stazama, lijepom arhitekturom i antičkim spomenicima. Njegov je idejni tvorac Ivan Luka Garagnin, prosvjetitelj i fiziokrat europskih razmjera, koji je prosperitet Dalmacije vidio u razvoju zaostale poljoprivrede.

Park je zaštićen ravno 50 godina, od 1962., kao spomenik parkovne arhitekture. Status zaštite očuvao je ovaj park od potpunog uništenja, pa ipak u čitavom razdoblju njegove zaštite na ovom se spomeniku nisu odvijali nikakvi ozbiljniji zaštitni radovi.

U izlaganju će biti analiziran i valoriziran tip parka, njegova arhitektura i biljni fond te predstavljen integralni koncept obnove.

Predavači: 

Ana Šverko, znanstvena suradnica, Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković u Splitu (biografija i bibliografija)
Igor Belamarić, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, Parkovi i nasadi, Split

 

Razgovori o baštini

U siječnju 2012. godine pokrenut je ciklus javnih predavanja nastavnika i studenata Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije. Program je obuhvatio osam predavanja, a teme su bile raznolike: od intervencija u povijesnim jezgrama do edukacije vlasnika kulturnih dobara. U studenom prošle godine studentice konzervacije-restauracije Filipa Sršen i Tina Tomšič održale su javno predavanje “Konzervatorsko-restauratorska radionica u sisačkome Parku skulptura”. Njihovo je predavanje označilo početak novog ciklusa naslovljenog Razgovori o baštini. Autorica koncepta i voditeljica programa je docentica Sagita Mirjam Sunara (Odsjek za konzervaciju-restauraciju, UMAS).