Zadovoljstvo nam je najaviti još jedno u ciklusu javnih predavanja nastavnika i studenata Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije. Dipl. konz.-rest. Lana Kekez, asistentica na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju, održat će predavanje o konzervatorsko-restauratorskim radovima na sjeverozapadnoj kuli pulskoga amfiteatra (Arene) u srijedu 9. svibnja u sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice s početkom u 18 sati.

Lana Kekez sudjelovala je u ovom projektu kao dokumentarist. Nakon predavanja, na pitanja publike odgovarat će Mate Pavin (Hrvatski restauratorski zavod), voditelj konzervatorsko-restauratorskih radova na pulskome amfiteatru.

Arena

Na inicijativu Arheološkog muzeja u Puli, u kolovozu 2007. godine Hrvatski restauratorski zavod počeo je s pripremama za konzervatorsko-restauratorski zahvat na sjeverozapadnoj kuli pulskoga amfiteatra. Radovi su otpočeli u kolovozu 2009., nakon što je dokumentirano zatečeno stanje i obavljena preliminarna ispitivanja. Konzervatorsko-restauratorski zahvat trajao je, s prekidima, 26 mjeseci. U njemu je sudjelovalo 25 restauratora; pet ih je kontinuirano radilo na projektu. Zahvat na sjeverozapadnoj kuli predstavlja platformu na kojoj bi se trebao bazirati konzervatorsko-restauratorski tretman ostatka plašta i unutrašnjosti Arene.