Mona Lisa - Sandra Šustić

Ciklus javnih predavanja nastavnika i studenata Odsjeka za konzervaciju-restauraciju UMAS-a nastavlja se predavanjem dipl. konz.-rest. Sandre Šustić “Izrada vjernih kopija i umijeće retuširanja – iskustva iz Londona, Pariza i Porta”. Predavanje će se održati u četvrtak 31. svibnja u prostorima Odsjeka za konzervaciju-restauraciju (Fausta Vrančića 17, Split) s početkom u 18 sati.

Sažetak

Detaljno i sistematsko istraživanje fizičkih svojstava slika može nam pomoći da bolje razumijemo materijale i tehnike korištene pri njihovom stvaranju. Ove informacije pohranjene su u dokumentarnim izvorima suvremenih tehničkih analiza, kao i u povijesnim traktatima. Njihovo testiranje u praksi podrazumijeva izradu vjernih kopija.

U sklopu diplomskoga rada, kojega je realizirala 2006. godine na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, Sandra Šustić pristupila je ovome izazovu koristeći kao predložak slavnu Mona Lisu. Rad na rekonstrukciji sfumata nastavila je i nakon diplome. Svoj je projekt predstavila posterom na znanstvenom simpoziju The Technical Examination of Old Master Drawings: a symposium in conservation science, održanom u British Museumu u svibnju 2010. godine. U siječnju 2011. godine otputovala je u Pariz kako bi sudjelovala na tehničkom sastanku o konzervatorsko-restauratorskom zahvatu na Leonardovoj slici Djevica s Djetetom i sv. Anom u Louvreu.

Iskustvo u izradi kopija Sandra je prenijela i u svoju restauratorsku praksu. To osobito dolazi do izražaja u metodama mimetičkog retuširanja slika, gdje je kopiranje umjetnikova rukopisa jedna od osnovnih zadaća restauratora. Rad na projektima retuširanja u Hrvatskom restauratorskom zavodu omogućio joj je suočavanje s problemima u radu i donošenje odluka u situacijama opsežnih oštećenja na slikama. U želji da unaprijedi tehnološku stranu retuširanja, u studenome 2011. godine sudjelovala je u radionici Loss Compensation in Paintings – Filling and Retouching u Portu.

Sandra Šustić ovim predavanjem želi podijeliti svoja praktična iskustva s kolegama i studentima te ih izvijestiti o zbivanjima s triju značajnih restauratorskih susreta.