Dr. sc. Sagita Mirjam Sunara, doc. art., pročelnica Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu, održat će predavanje “Otrgnuto od zaborava: projekt zaštite i očuvanja pokretnog inventara crkve Rođenja B. D. Marije u Muću Donjem” u srijedu 24. svibnja 2017. s početkom u 12.30 h na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu (Zamenhofova 14). Predavanje se održava u okviru ciklusa Srijedom u 12 na OKIRU i otvoreno je za javnost.
U predavanju će se predstaviti projekt koji su 2012. godine pokrenuli Sagita Mirjam Sunara s Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu i don Ivan Barišić, župnik Župe Male Gospe u Muću Donjem (1951. – 2017.), a koji je obuhvatio konzerviranje-restauriranje, prezentaciju i pohranu predmeta iz potkrovlja, zvonika i sakristije crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Muću Donjem.
Predmeti obuhvaćeni projektom uglavnom su bili u lošem stanju, jer su se desetljećima čuvali u neprimjerenim uvjetima. Tijekom radova se rodila ideja da se predmeti izlože u crkvi, u vitrini koja će za tu svrhu biti izrađena. Ta je odluka u velikoj mjeri odredila koncept konzervatorsko-restauratorskih radova. Pristup koji je primijenjen na eksponatima mogao bi se opisati kao minimalno ili umjereno konzerviranje-restauriranje.
Osim o provedenim konzervatorsko-restauratorskim radovima, u predavanju će se govoriti o oblikovanju stalnoga postava zbirke umjetnina crkve Rođenja B. D. Marije koji je svečano otvoren u rujnu 2016. Jedna od tema bit će i preventivno konzerviranje liturgijskoga ruha, metalnih predmeta i kanonskih tablica iz crkve.