Ove se godine navršava dvadeset pet godina od osnutka Umjetničke akademije u Splitu (1997. – 2022.). Tu značajnu obljetnicu Akademija obilježava nizom događanja. U nastavku donosimo program za svibanj.

 

2. – 20. 5. 2022. / LIFE NOW / IZLOŽBA

Mjesto održavanja: Split, Umjetnička akademija u Splitu, Galerija ctrl+z (Zagrebačka 3)
Vrijeme održavanja: Otvaranje izložbe u ponedjeljak 2. svibnja 2022 u 18 sati. Izložba ostaje otvorena do 20. svibnja 2022., u radno vrijeme Akademije.
Dodatne informacije: Izložbeni radovi nastali su u sklopu kolegija Ilustracija, Grafičko oblikovanje i Grafička tehnologija pod mentorstvom doc. art. Maris Cilić, as. Ane Bodrožić i doc. art. Igora Čaljkušića. Radovi propituju različite teorijske i praktične aspekte života. Izložba je dio programa Festivala znanosti.
Nositelji aktivnosti: doc. art. Maris Cilić, asist. Ana Bodrožić i doc. art. Igor Čaljkušić (Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija)
Kontakt-osobe: maris@umas.hr ; igor@umas.hr

 

2. – 20. 5. 2022. / ŽIVOT KINESKOG ZIDA / IZLOŽBA

Mjesto održavanja: Split, Umjetnička akademija u Splitu (Zagrebačka 3)
Vrijeme održavanja: Otvaranje izložbe u ponedjeljak 2. svibnja 2022 u 18 sati. Izložba ostaje otvorena do 20. svibnja 2022., a može se razgledati svakim radnim danom od 9 do 19 sati.
Dodatne informacije: Pri Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija (Zagrebačka 3) publici će se predstaviti triptih Život Kineskog zida autora Jelena Zanchi i Vicka Vidana. Rad je nastao povodom Festivala znanosti 2022.
Nositelji aktivnosti: v. pred. dr. sc. Jelena Zanchi (Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija)
Kontakt-osoba: zanchi.jelena@gmail.com

 

11. 5. 2022. / Barbara Gaj: Pomembnost teksture in taktilnosti v likovni vzgoji in sodobni likovni praks / PREDAVANJE

Mjesto održavanja: Mrežni događaj
Vrijeme održavanja: 12.05 – 12.50
Partnerska ustanova: Pedagoški fakultet Sveučilišta u Ljubljani (doc. dr. sc. Robert Potočnik)
Nositeljica aktivnosti: v. pred. mr. sc. Barbara Gaj Ristić (Odsjek za likovnu kulturu i likovnu umjetnost)
Kontakt-osoba: barbara.gaj@gmail.com

 

16. 5. 2022. / S.O.S. Struka o struci: Dalibor Popovič, “VIVA LA RESTAURACION” – Građani na prvoj liniji zaštite kulturnog dobra / PREDAVANJE

Mjesto održavanja: Split, mulitmedijalna dvorana Sveučilišne knjižnice u Splitu (Ruđera Boškovića 31, sjeverni toranj)
Vrijeme održavanja: 18 – 19.30
Dodatne informacije: Odsjek za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu – specijalističko usmjerenje konzervacija-restauracija metala i arheološke baštine – pokrenuo je ciklus predavanja “S.O.S. Struka o struci” s ciljem prezentiranja problematike brige o kulturnoj baštini kroz prizmu interdisciplinarnosti i slojevitosti struke. Predavanja se održavaju jednom mjesečno od ožujka do prosinca 2022. godine na različitim lokacijama.
Dalibor Popovič, viši konzervator-restaurator Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika i dugogodišnji aktivist Građanske inicijative Split, održat će predavanje pod nazivom “VIVA LA RESTAURACION” – Građani na prvoj liniji zaštite kulturnog dobra.
Nositelji aktivnosti: doc. art. dr. sc. Miona Miliša (Odsjek za konzervaciju-restauraciju), v. pred. Filip Rogošić (Odsjek za konzervaciju-restauraciju) i izv. prof. art. dr. art. Mladen Čulić (Odsjek za konzervaciju-restauraciju)
Kontakt-osoba: filiprogosic12@gmail.com

 

18. 5. 2022. / Davorka Radica: Opera “Adel i Mara” Josipa Hatzea – glazbeno oslikavanje i ishodišta dramatizacije / PREDAVANJE

Mjesto održavanja: Zagreb, Muzička akademija u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 12)
Vrijeme održavanja: 9 – 12 sati
Partnerska ustanova: Muzička akademija u Zagrebu
Dodatne informacije: Opera “Adel i Mara” splitskoga skladatelja Josipa Hatzea (1879. – 1959.) prikazat će se studentima u najvažnijim crtama: od nastanka libreta, glazbenog oslikavanja likova i događaja uz isticanje skladateljskih značajki Josipa Hatzea, do prijepora u suvremenim interpretacijama opere. Ishodišta dramatizacije u libretu bit će prikazana u svjetlu dvojakog porijekla teksta, odnosno utjecaja spjeva “Bijedna Mara”, pjesnika Luke Botića i istoimene drame Nike Bartulovića.
Predavanja je namijenjeno studentima Muzičke akademije u Zagrebu. Obavijest (poziv) je upućena i studentima Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.
Nositeljice aktivnosti: red. prof. dr. sc. Davorka Radica (Odsjek za glazbenu teoriju i kompoziciju)
Kontakt-osoba: davorka.radica@gmail.com

 

19. 5. 2022. / Jelica Valjalo Kaporelo: Nova notna izdanja s djelima iz dubrovačke glazbene baštine / PREDAVANJE

Mjesto održavanja: Zagreb, Preporodna dvorana (Opatička 18)
Vrijeme održavanja: 14.15 – 14.25
Dodatne informacije: Izlaganje na 23. Godišnjem susretu Hrvatskog muzikološkog društva. U izlaganju će se preliminarno predstaviti dva nova notna izdanja iz skladateljskog opusa Giuseppea (Josipa) Zabolija (Dubrovnik, 1796. – Dubrovnik, 1851.) – Tema s varijacijama u Es-duru za klavir četveroručno i cavatina “Se un dì avvien che sarò sposa” za glas i klavirsku pratnju – u nakladi Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika (Zagreb, 2022.). Oba djela su sačuvana u rukopisu u Glazbenom arhivu Franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku, a datiraju iz 1827. godine. Izdanja su opremljena dvojezičnim predgovorom i napomenama Uredništva, a sadrže i posvetu Umjetničkoj akademiji u Splitu povodom 25. obljetnice osnutka. Uredništvo izdanja supotpisuju doc. art. Katja Repušić i doc. dr. sc. Jelica Valjalo Kaporelo.
Nositeljice aktivnosti: doc. dr. sc. Jelica Valjalo Kaporelo (Odsjek za glazbenu teoriju i kompoziciju)
Kontakt-osoba: jelicavaljalo@gmail.com

 

19. – 21. 5. 2022. / Split sax week(end) VOL. 2 / MAJSTORSKI SEMINAR

Mjesto održavanja: Split, Hrvatski dom Split (Tončićeva 1) i zgrada Odjela za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije u Splitu (Fausta Vrančića 19)
Vrijeme održavanja: Početak u 10 sati.
Partnerska ustanova: Hrvatski dom Split
Dodatne informacije: U sklopu šestog izdanja Split Sax Week(end)a, Akademija će ugostiti profesora Hansa De Jonga s Kraljevskog konzervatorija u Antweprenu. Profesor de Jong se vraća u Split nakon četiri godine, a njegov majstorski seminar namijenjen je studentima Odsjeka za puhačke instrumente. Njegovo je gostovanje organizirano kroz Erasmus + program mobilnosti.
Nositelj aktivnosti: doc. art. Gordan Tudor (Odsjek za puhačke instrumente)
Kontakt-osoba: gtudorsax@gmail.com

 

20. 5. 2022. / „Glazba kao dio života: kultura, tradicija, identitet“, znanstveni skup posvećen Nikoli Bubli / KONFERENCIJA

Mjesto održavanja: Split, multimedijalna dvorana Sveučilišne knjižnice u Splitu (Ruđera Boškovića 31, sjeverni toranj)
Vrijeme održavanja: 9.30 svečano otvorenje skupa, 10 – 14 sati (izlaganja)
Partnerska ustanova: Festival dalmatinskih klapa Omiš
Dodatne informacije: Znanstveni skup „Glazba kao dio života: kultura, tradicija i identitet“ posvećen je prof. dr. sc. Nikoli Bubli, entomuzikologu i nekadašnjem dekanu UMAS-a, a okupit će ukupno devet predavača, Bublinih nekadašnjih kolega, prijatelja, suradnika i bivših studenta. U glazbenom dijelu programa nastupit će mandolinski sastav „Libertas“ i klapa „Tragos“. Aktivnost je namijenjena stručnoj javnosti.
Nositeljice aktivnosti: red. prof. (T) dr. sc. Mirjana Siriščević (Odsjek za glazbenu teoriju i kompoziciju), red. prof. dr. sc. Ivana Tomić Ferić (Odsjek za glazbenu pedagogiju i glazbenu kulturu)
Kontakt-osoba: ivanatf@ffst.hr

 

23. 5. 2022. / Mandolinski recital / KONCERT

Mjesto održavanja: Split, Sveučilišna galerija (Ruđera Boškovića 31)
Vrijeme održavanja: 20 – 21 sat
Partnerska ustanova: Gradsko mandolinsko društvo Sanctus Domnio
Dodatne informacije: Mandolinski recital naziv je projekta Gradskog mandolinskog društva Sanctus Domnia i Umjetničke akademije u Splitu kojim se želi predstaviti solistička literatura pisanu za mandolinu u izvedbi Ivane Kenk Kalebić. Program se sastoji od skladbi originalno pisanih za solo izvedbu na mandolini od razdoblja baroka, preko romantizma do suvremenih skladbi. Budući da djela za solo mandolinu još nikada nisu izvođena u Splitu, ovo će biti svojevrsna premijera izvedbe takvih skladbi.
Program koncerta:
Filippo Sauli: Partita IV
Antonio Riggieri: La Fustemberg
Raffaele Calace: Preludio V, Preludio X
Victor Kioulaphides: The Song Inside, Diferencias
Neil Gladd: Sonata za solo mandolinu
Nositeljice aktivnosti: doc. art. Ivana Kenk Kalebić (Odsjek za glazbenu pedagogiju i glazbenu kulturu)
Kontakt-osoba: ivana.kenk@gmail.com

 

27. 5. 2022. / Koncert SAX UMAS ansambla / KONCERT

Mjesto održavanja: Split, Hrvatski dom Split (Tončićeva 1)
Vrijeme održavanja:  Koncert počinje u 10 sati.
Partnerska ustanova: Hrvatski dom Split
Dodatne informacije: Ansambl saksofona SAX UMAS nastupa pod vodstvom doc. art. Gordana Tudora povodom 25. obljetnice djelovanja Umjetničke akademije u Splitu. S ciljem predstavljanja lokalnoj zajednici i međuinstitucionalne suradnje Umjetničke akademije u Splitu i Koncertne dvorane Hrvatski dom Split kao Akademijine nastavne baze, SAX UMAS pripremio je atraktivan kolaž program koji će zasigurno oduševiti građane i turiste.
Nositelj aktivnosti: doc. art. Gordan Tudor (Odsjek za puhačke instrumente)
Kontakt-osoba: gtudorsax@gmail.com

 

31. 5. 2022. / Dr. sc. Branka Kopecki i Slobodan Radosavljevic: dva predavanja o doktorskom studiju u umjetničkom području na Université du Québec à Trois-Rivières, Kanada / PREDAVANJA Odgođeno za 1. i 2. lipnja 2022.!

Mjesto održavanja: Split, Umjetnička akademija u Splitu, Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija, velika učionica u prizemlju (Zagrebačka 3)
Vrijeme održavanja: 12 – 14 sati
Dodatne informacije: Dr. sc. Branka Kopecki i Slobodan Radosavljevic, gostujući profesori s Université du Québec à Trois-Rivières (Kanada), održat će 31. svibnja i 1. lipnja 2022. godine četiri predavanja na Umjetničkoj akademiji u Splitu.
Predavanja koja su na rasporedu 31. svibnja namijenjena su nastavnicima i studentima, a obrađuju dvije teme: „Doktorski studiji u umjetnosti: struktura studija, metodologijski i pedagoški pristupi u polju istraživačke kreacije“ (Kopecki) i „Interdisciplinarni pristup u okviru doktorskih studija u polju istraživačke kreacije: arhitektura i vizualna umjetnost“ (Radosavljevic).
Sutradan, 1. lipnja, gostujući će profesori održati dva predavanja koja su od osobitog interesa studentima, ali su otvorena i za nastavnike: „Odnos teorije i prakticiranja u polju istraživačke kreacije na konkretnom primjeru doktorske teze koja implicira filozofiju i fotografiju“ (Kopecki) i „Umjetnost i tehnologija: open-source programi za audio-vizualnu kreaciju“ (Radosavljevic).
Gostovanje kanadskih profesora na Umjetničkoj akademiji u Splitu – Odsjeku za slikarstvo realizira se kroz program akademske mobilnosti Erasmus+.
Nositelj aktivnosti: doc. art. Vedran Perkov (Odsjek za slikarstvo)
Kontakt-osoba: vedran.perkov@gmail.com

 

31. 5. 2022. / Koncert studenata saksofona / KONCERT

Mjesto održavanja: Split, Umjetnička akademija u Splitu, dvorana Odjela za glazbenu umjetnost (Fausta Vrančića 19)
Vrijeme održavanja:  Koncert počinje u 18.30
Dodatne informacije: Studenti saksofona predstavit će se publici skladbama za saksofon solo i uz pratnju elektronike.
Nositelj aktivnosti: doc. art. Gordan Tudor (Odsjek za puhačke instrumente)
Kontakt-osoba: gtudorsax@gmail.com

 

 

#25godinaumasa

Radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19, posjetitelji navedenih događanja dužni su pridržavati se mjera koje je propisao Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske. Više informacija: https://www.koronavirus.hr/

 

Arhiva obljetničkih događanja: