Krajem listopada na Umjetničkoj akademiji u Splitu boravile su prof. Danuta Koprowska-Pasieka, dekanica Muzičke akademije Karola Lipinskog u Wrocławu (Akademia Muzyczna im. Karola Lipińskiego we Wrocławiu) i Barbara Dobrzeniecka, voditeljica računovodstvenog odjela navedene ustanove. Njihov je posjet organiziran u okviru Erasmus+ Staff Mobility for Training programa.

Prof. Koprowska-Pasieka i gđa Dobrzeniecka sastale su se s dekanom Umjetničke akademije, izv. prof. art. Edvinom Dragičevićem. Doc. art. Vesna Podrug Kossjanenko, prodekanica Odjela za glazbenu umjetnost, upoznala ih je s radom svoga odjela. Osim Odjela za glazbenu umjetnost, posjetile su Akademijinu računovodstvenu službu, gdje ih je primila Ada Dražić, te knjižnicu Umjetničke akademije, gdje ih je dočekala Žana Siminiati Violić. Organiziran im je i posjet Sveučilišnoj knjižnici u Splitu te Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje im je domaćin bio intendant Goran Golovko.

Muzička akademija u Wrocławu, koja nosi ime violinskoga virtuoza Karola Lipińskog (1790.-1861.), ima 600 studenata. Sam grad ima oko 630 000 stanovnika i četvrti je po broju stanovnika u Poljskoj. Wrocław je 2016. godine bio europska prijestolnica kulture (European Captial of Culture). Dobivena sredstva iskorištena su za izgradnju nove koncertne dvorane, ali i drugih sadržaja. Gošće iz Poljske istaknule su da sve umjetničke akademije u njihovoj zemlji (ima ih 23, od čega devet glazbenih) potpadaju pod Ministarstvo kulture te da država u cijelosti financira sve razine studija, uključujući doktorski.

 

Priredila: Sagita Mirjam Sunara