Srdačno Vas pozivamo na otvorenje samostalne izložbe poljske umjetnice i grafičarke Marte Lech u Galeriji Sveučilišne knjižnice u Splitu.

Otvorenje izložbe je u ČETVRTAK, 29.10.2015, a program se sastoji od kratkog predavanja umjetnice u 18 sati i ceremonije otvorenja izložbe u 19 sati. Dolazak je potvrdio konzul republike Poljske u Hrvatskoj Janusz Tatera. Izložba se organizira u sklopu VII Splitgraphic bijenala.

Marta Lech je dobitnica Grand Prix nagrade 2013 godine na VI Splitgraphic bijenalu. U Splitu će predstaviti ciklus linoreza po nazivom “Light/Svjetlo”. Radi se o ciklusu grafika s kojim je poljska grafičarka dobila niz grand prix nagrada na različitim grafičkim smotrama, kao što su grand prix nagrade na bijenalima u Bangkoku i Kalingradu ove godine. Marta Lech je danas jedna od vodećih imena mlađe generacije na svjetskoj grafičkoj sceni. Prije samog otvorenja izložbe grafičarka će održati prezentaciju o procesu stvaranja svojih grafika uz prikazivanje kratkog filma. Radovi Marte Lech odgovaraju grafici kao vizualnom jeziku današnjice – dijalogu suvremenosti grafičkog znaka i tradicionalnosti grafičke tehnike.

Marta Lech o svojim radovima (iz kataloga VII Splitgraphic bijenala 2015):

“Moj se rad neprekidno vraća motivu svjetlosti. Tražim situacije u kojima svjetlost uzrokuje iluziju odmjerene, konačne, izmjerljive strukture. Bilježim trenutke u kojima se čini da je moguće uhvatiti svjetlost unutar granica moje konceptualizacije svijeta i prostora, te pokušavam zateći njezine odraze na materijalu – što je, u mom slučaju, linoleumska grafička ploča. Postoje tehnike koje su osjetljivije na svjetlost od linoreza. Fotografija ili crtež, litografija i mezzotinta omogućuju vrlo suptilne prijelaze u vrijednostima. No, kada se trudim uloviti njezine odraze na materijalu, kada na papiru nastojim fiksirati atmosferu i izgled delikatne svjetlosti zarobljene u prostoru tmine, radije koristim dlijeto nego meku olovku. Kada moram donositi jasne odluke, označavati zasebne točke, locirati zrake, pouzdanim rezom utvrditi površine, približavam se osjećaju otkrivanja pravila prema kojima prema kojima ona ispunjava prostor.”