Dana 20. i 21. listopada 2017. u Splitu je održan međunarodni znanstveno-stručni skup 4th International Meeting on Retouching of Cultural Heritage, RECH4. Konferenciju su zajednički organizirali Umjetnička akademija u Splitu (Odsjek za konzervaciju-restauraciju) i četiri visokoobrazovne ustanove iz Portugala: Istraživački centar za znanost i tehnologiju u umjetnosti Portugalskog katoličkog sveučilišta, Istraživački centar “GeoBioTec” Sveučilišta u Aveiru, Laboratorij “Hercules” Sveučilišta u Évori i Umjetnička škola Árvore u Portu.

Na svečanom otvorenju konferencije sudionike je pozdravio prof. dr. sc. Branko Matulić, prorektor za kvalitetu, kulturu i umjetnost Sveučilišta u Splitu. U ime Umjetničke akademije u Splitu obratila im se doc. dr. sc. Sagita Mirjam Sunara, prodekanica za umjetnost, znanost, međunarodnu suradnju i ECTS navedene ustanove. Dr. sc. Ana Bailão, voditeljica RECH grupe, i dr. sc. Sandra Šustić, koja je konferenciju dovela u Split, govorile su u ime Organizacijskoga odbora.

Konferencija je obradila širok spektar tema, od prikaza konzervatorsko-restauratorskih zahvata na štafelajnim i zidnim slikama, papiru, keramici… do prezentacije novih materijala za retuširanje. Dvodnevni program uključivao je 24 usmena izlaganja, 16 poster-prezentacija i četiri praktične demonstracije. Konferencija je okupila stotinjak profesionalnih konzervatora-restauratora i studenata konzervacije-restauracije, djelatnika muzejsko-galerijskih i arhivskih ustanova te drugih stručnjaka koji se bave očuvanjem kulturne baštine. Sudionici konferencije bili su iz Hrvatske, Portugala, Mađarske, Nizozemske, Španjolske, Belgije, Italije, Litve, Njemačke, Slovenije, Crne Gore i SAD-a.

Predavanja su održana u velikom amfiteatru u Zgradi tri fakulteta (Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, Pomorski fakultet u Splitu), a poster-prezentacije i praktične demonstracije u izložbenoj dvorani u sjevernome tornju Sveučilišne knjižnice u Splitu. Neformalni dio programa održao se u podrumima Dioklecijanove palače.

Održavanje konferencije ne bi bilo moguće bez financijske podrške Sveučilišta u Splitu (financiranje je osigurano kroz program sufinanciranja znanstvenih aktivnosti/konferencija u 2017. godini), Ministarstva znanosti i obrazovanja RH (program financijske potpore u pripremi i održavanju znanstvenih i znanstvenostručnih skupova i škola u 2017. godini) te Ministarstva kulture RH (program međunarodne suradnje u 2017. godini).

Studentski centar Split stavio je članovima konferencijskih odbora na raspolaganje nekoliko apartmana u novom studentskom domu. Sveučilišna knjižnica u Splitu omogućila je besplatno korištenje prostora u sjevernome tornju, a Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu i Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu besplatno korištenje prostora u svojoj zgradi. Muzej grada Splita besplatno je ustupio zapadno krilo podruma Dioklecijanove palače za potrebe održavanja svečanog domjenka. Turistička zajednica grada Splita za tu je prigodu osigurala besplatno stručno vodstvo po povijesnoj jezgri i nastup muške klape. Laboratorij Fablab iz LisabonaZaklada za znanost i tehnologiju portugalskog Ministarstva znanosti, tehnologije i visokog obrazovanja osigurali su dio konferencijskih materijala. Tvrtka Retes iz Splita osigurala je popust na tisak konferencijskih materijala. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Mateo Curić iz Opuzena doniralo je voće.

Za besprijekorno funkcioniranje događaja pobrinuo se tim od osmero studenata Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu: Lucija Jolić (2. godina), Marija Curić, Katarina Strinić (3. godina), Mateo Curić, Nikolina Drlje, Silvija Matas, Josip Pašalić (4. godina) i Bernarda Đurić (5. godina). Rad Tehničkog odbora koordinirale su doc. dr. sc. Sagita Mirjam Sunara, Lana Kekez, dugogodišnja vanjska suradnica Odsjeka za konzervaciju-restauraciju, i Tina Tomšič, pripravnica na Odsjeku. Ulogu službenoga fotografa preuzeo je Stjepan Krešić, bivši student Odsjeka.

 

Autorica teksta: Sagita Mirjam Sunara