Umjetnička akademija u Splitu (Odsjek za konzervaciju-restauraciju) u suradnji s Muzejom grada Splita organizira dva predavanja i dvije radionice koje će održati muzejske edukatorice Emma Spencer (Yorkshire Sculpture Park) i Kathryn Welford (Harewood House) u četvrtak i petak, 18. i 19. listopada 2018.

Gošće iz Engleske govorit će o osmišljavanju i provedbi edukativnih programa u dvjema ustanovama: Jorkširskom parku skulptura, ustanovi koja upravlja zbirkom skulptura na otvorenom i parkovnim površinama koje imaju status zaštićenog kulturnog dobra, i Harewood House, ladanjskom imanju iz 18. stoljeća koje se diči bogatom umjetničkom kolekcijom. Kroz izlaganje će pokazati kako edukativne aktivnosti namijenjene široj publici mogu doprinijeti očuvanju umjetničkih djela.

Nakon predavanja održat će dvije teorijsko-praktične radionice, jednu o pisanju tekstova koji objašnjavanju važnost i interpretiraju značenje predmeta (fokus će biti na skulpturama, i to onima namijenjenim izlaganju na otvorenom) i drugu o osmišljavanju edukativnih aktivnosti za posjetitelje (ponovno na primjeru skulptura na otvorenom).

Program je namijenjen muzejskim djelatnicima, studentima Umjetničke akademije i Filozofskog fakulteta te svima koji se bave interpretiranjem i prezentiranjem kulturne baštine.

Predavanja i radionice održat će se u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita. Radni jezik je engleski.

 

PROGRAM

18. listopada 2018. (četvrtak)

9.00 – 9.10 Pozdravna riječ organizatora

9.10 – 11.00 Predavanja

 

19. listopada 2018. (petak)

8.30 – 10.30 Radionica o tekstualnoj interpretaciji (muzejskih) predmeta

10.30 – 11.00 Pauza

11.00 – 13.00 Radionica o osmišljavanju edukativnih aktivnosti za posjetitelje

 

Sudjelovanje na radionicama je besplatno, ali je broj sudionika ograničen. Prijave za sudjelovanje zaprimaju se do četvrtka 18. listopada 2018. u 11.00 sati. Prijaviti se treba putem e-obrazaca:

(1) Prijava za sudjelovanje na radionici o tekstualnoj interpretaciji (muzejskih) predmeta

(2) Prijava za sudjelovanje na radionici o osmišljavanju edukativnih aktivnosti za posjetitelje

Moguće se prijaviti za obje radionice, ali za svaku treba ispuniti zaseban obrazac!

Prilikom odabira sudionika vodit će se računa o tome da iz svake prijavljene ustanove bude prihvaćen najmanje jedan djelatnik. Nekoliko je mjesta rezervirano za studente. Prijavitelji će o rezultatima biti obaviješteni u četvrtak 18. listopada 2018. do 15.00 sati.

 

O predavačicama:

Kathryn Welford je završila preddiplomski studij slikarstva na Sveučilištu Oxford. Diplomu edukatora za muzejske i galerijske ustanove stekla je na Sveučilištu u Londonu. Područje njezina bavljenja su edukativne aktivnosti vezane za kreativni rad i kulturu.

Emma Spencer je završila studij slikarstva na Sveučilištu Coventry. Iza sebe ima dugogodišnje iskustvo rada u umjetničkom i kulturnom sektoru. Kao edukator radila je za nekoliko ustanova: Galeriju umjetnosti u Leedsu, Muzej Hepworth u Wakefieldu, Jorkširski park skulptura…

 

Gostovanje Emme Spencer i Kathry Welford organizirano je u okviru programa akademske mobilnosti Erasmus+, a povezano je s projektom zaštite i očuvanja Parka skulptura Željezare Sisak i međunarodnim znanstveno-istraživačkim projektom Conservation of Art in Public Spaces (CAPuS) na kojemu je Sveučilište u Splitu, tj. Umjetnička akademija, jedan od partnera. Događanje je dobilo oznaku Europske godine kulturne baštine 2018.

  

 

Osoba za kontakt:

Sva pitanja uputite dr. sc. Sagiti Mirjam Sunari (Umjetnička akademija u Splitu): sagita.mirjam.sunara@umas.hr