DAVID GRIGORIAN, violončelo

LUDMILA LISSOVAJA, klavirska pratnja

Glazbeno-scenska dvorana Umjetničke akademije u Splitu

Zagrebačka 3

4. rujna 2017. u 20.30

 

PROGRAM
C. Debussy: Sonata za cello i klavir d-mol
J. Brahms: Sonata za cello i klavir op. 99 u F duru
S. Rachmaninoff: Sonata za cello i klavir

Biografije glazbenika:

David Grigorian studirao je violončelo na Čajkovski konzervatoriju u Moskvi u klasi Mstislava Rostropoviča, 1970. dobitnik nagrade na Čajkovski natjecanju u Moskvi. Nastupa na eminentnim pozornicama diljem svijeta – Francuska, Španjolska, Nizozemska, Austrija, Njemačka, Hrvatska, Rusija. Svirao je kao solist uz renomirane dirigente – M. Rostropovič, R. Reuter, W. Nelson, W. Sinaisky, O. Kasushi i mnogi drugi. Vrlo aktivan i kao komorni glazbenik surađujući s glazbenicima a. Nasedkinom, Dang Thay Schono, I. Zhukovim, G. Zhislinom, D. Sitkovetskyem, S. Ruidakovim i L. Lissovajom. Radio je kao profesor violončela u Novosibirsku, Gorkyu, Moskvi, Zagrebu na Muzičkoj akademiji, Hochschule fur Musik u Saarbrückenu i održava majstorske seminare diljem svijeta.

Ludmila Lissovaja rođena je u Ukrajini i svoje glazbeno obrazovanje započinje u Kijevu koje zatim nastavlja u Moskvi u Centralnoj glazbenoj školi i nakon toga na Čajkovski konzervatoriju u Moskvi u klasi L. Oborina, S. Dorenskog i A. Gabrieljana. Nakon završetka studija klavira, komorne glazbe i klavirske pedagogije počinje raditi kao profesorica klavira i komorne glazbe u Novosibirsku, zatim u Gnessin Colledge u Moskvi.

Devedesetih godina zajedno odlaze u Njemačku, u München, gdje koncertiraju kao duo – klavir i violončelo i uz to odgajaju mnoge generacije mladih glazbenika.