U ponedjeljak 13. svibnja 2013. u 20.00h u Foyeru HNK u Splitu održat će se Inauguracijski koncert Splitskih virtuoza “Europa u Splitu: Austrija, Italija, Francuska i Velika Britanija” pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika republike dr. Ive Josipovića.

Program koncerta:

Franz von Suppé – Wladimir Kossjanenko
Uvertira iz opere „Laka konjica“
praizvedba obrade za gudački orkestar

Gioachino Rossini – Wladimir Kossjanenko
Uvertira iz opere „Seviljski brijač“
praizvedba obrade za gudački orkestar

Camille Saint-Saëns
Introdukcija i rondo capriccioso za violinu i orkestar

Benjamin Britten
Simple Symphony:
I Boisterious Bourrée, II Playful pizzicato,
III Sentimental Saraband, IV Frolicsome Finale

Splitski virtuozi

dirigent: Wladimir Kossjanenko
solist: Zvonimir Krpan
koncertmajstor: Evgenia Epshtein
violine: Svjetlana Mandić, Zvonimir Krpan Marta Bratković, Irina Kevorkova Dakica Sanko
viole: Pavel Kandrusević, Tomislav Hühn
violončela: Mihovil Karuza, Hillary Karuza
kontrabas: Piero Malkoč

Na poticaj Glazbene mladeži i drugih kulturnih organizacija grada Splita udružili su se istaknuti profesionalni splitski glazbenici pod umjetničkim vodstvom internacionalno renomiranog austrijsko-hrvatskog violista i dirigenta Wladimira Kossjanenka i osnovali perspektivni gudački komorni orkestar.

Novi ansambl ima za cilj dati novu zvučnu i umjetničku vizit-kartu gradu i postati njegov glazbeni poslanik.

Za vrlo visoku profesionalnu razinu novoosnovanog ansambla i cjelokupnog projekta odgovorni su aktivni i nadasve internacionalno priznati glazbenici s dugogodišnjim iskustvom na koncertnim pozornicama diljem svijeta a ujedno i profesori Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu – koncertmajstor Evgenia Epshtein (Israel), solo-cellista Mihovil Karuza (Hrvatska), solo-violista Pavel Kandrusević (Bjelorusija).

Gudački ansambl „Splitski virtuozi“ želi povezati hrvatsku glazbenu tradiciju s europskim glazbenim centrima. Dugoročna strategija ansambla je promocija hrvatske glazbe i glazbenika u inozemstvu te prezentacija europskih umjetnika i novih glazbenih kretanja kod nas.

U pripremi su nastupi ansambla u Hrvatskoj i inozemstvu uz intenzivnu suradnju s internacionalnim solistima, koncertnim organizacijama i festivalima. Isti imaju za cilj ostvariti neophodan i značajan doprinos glazbenom i kulturnom razvoju grada i cijele regije.

Posebna pažnja članova utemeljitelja „Splitskih virtuoza“ usmjerena je prema odgoju glazbenika mlađe generacije kroz aktivno učestvovanje u pripremi koncertnih programa ansambla kao i organiziranje seminara i workshopova. Posebnu ulogu u ostvarenju ovog cilja igra povezanost ansambla s međunarodnim glazbenim univerzitetima i institucijama.

Predsjednik Republike dr. Josipović u znak podrške novom ansamblu preuzeo je pokroviteljstvo nad prvom glazbenom sezonom „Splitskih virtuoza“.

Brošura – Splitski Virtuozi

Plakat – Splitski virtuozi