U petak, 4. travnja, u 20 sati, u Salonu Galić u Splitu, otvara se izložba Jagode Kaloper pod nazivom ‘Što se dogodilo Wilhemu Reichu?’, te promocija knjige Leonide Kovač ‘U zrcalu kulturalnog ekrana: Jagoda Kaloper’.

Film Jagode Kalopre ‘Iza ogledala’, koji je prošle godine prikazan u službenom programu Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu, također će se prikazati.

‘Što se dogodilo Wilhelmu Reichu?’ je videoinstalacija koja je već bila izložena u Zagrebu, Zadru i Šibeniku, a knjizi U zrcalu kulturalnog ekrana: Jagoda Kaloper ovo će biti prvo javno predstavljanje u Hrvatskoj.

Povjesničarka umjetnosti Leonida Kovač u njoj nudi kritičko čitanje poimanja kategorije osobnog identiteta kao rada u nastajanju i problematizira proces generiranja identiteta u kontekstu pojmova pripovijesti, povijesti i medija. Knjiga je inspirirana dokumentarno-eksperimentalnim filmom Iza ogledala (Factum) koji je na 42. izdanju Rotterdama prošle godine bio dio programa Signals Regained i za koji je Kaloper 2011. osvojila Prvu nagradu natječaja T-HTnagrada@MSU. U ovom autoreferencijalnom djelu ona svoje odraze u ogledalu kombinira prizorima iz filmova u kojima je odigrala glavne uloge ne bi li kroz formu kolaža, dijaloga i konfrontaciju propitala odnos svoje medijske slike i privatne osobe.

Jagoda Kaloper diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1970. i od tada aktivno djeluje kao slikarica, dizajnerica, grafičarka, scenografkinja i kostimografkinja. Paralelno je gradila i glumačku karijeru, nastupivši u dvadesetak filmova, među ostalima u nekima od klasika hrvatske i jugoslavenske kinematografije kao što su Lisice Krste Papića, W.R. Misterije organizma Dušana Makavejeva, Ključu i Ponedjeljku ili utorku Vatroslava Mimice i drugi. 1975. godine osvojila je Zlatnu Arenu za glavnu žensku ulogu za nastup u filmu Kuća Bogdana Žižića.

Izložba ostaje otvorena od 4. do 16. travnja 2014.

Radno vrijeme galerije:
pon.-pet. 10:00 -13:00; 17:30-20:30
sub. 10:00-13:00