Samostalna izložba izv. prof. art. Tonija Meštrovića pod nazivom “Prisluškivanje” u Dvorani Jaslice, Muzeja za modernu i suvremenu umjetnost u Rijeci
Otvorenje izložbe: 14. travnja 2022. u 19 sati
Izložba će biti otvorena od 14. travnja do 26. lipnja 2022.
Toni Meštrović je u posljednjih nekoliko godina temu nadziranja učinio svojom omiljenom temom. U seriji od nekoliko izložbi razvijao je mogućnosti zatvorenog kruga, najprije kroz interaktivnost s posjetiteljima u splitskoj Galeriji umjetnina, zatim u Salonu Galić, gdje proučava tehnologiju nadzora kroz situaciju gdje ona nadzire samu sebe.
U aktualnom postavu u MMSU Meštrović predstavlja novu audiovizualnu instalaciju u kojoj središnje mjesto pripada uzajamnom djelovanju slike i zvuka, proizvodeći zvučni okoliš u kojem opažajnu ulogu umjesto oka preuzima sluh, na što navodi i sam naslov Prisluškivanje. Instalacija uključuje komponentu greške kao sustavne mogućnosti koja drastično mijenja ishod – videoslika postaje zvuk i, obrnuto, zvučna informacija (u TV monitoru) proizvodi sliku. „Greška“ u ovom slučaju podrazumijeva nestandardno spajanje video i audio signala, koji su nekompatibilni i time nefunkcionalni za primarnu namjenu, no upravo je to prostor umjetnikova interesa. Postaviti sustavni okvir unutar kojeg se razvija poetika prevođenja signala na principima slučajnosti i greške.
U zamračenoj dvorani jedini izvor vidljivosti dolazi s TV ekrana koji prenose nesugestivne crno-bijele apstraktne slike, dok se multikanalno zvučničko okruženje pokazuje u punoj kompozicijskoj punoći zahvaljujući procesuiranju računalnog algoritma kojim kontrolira kretanje zvuka i tu Meštrović nastupa kao autor, nadilazeći suhoparnost tehnološke datosti.
Projekt je razvijan u suradnji s Hannesom Hölzlom, SuperCollider sofverskim programerom.
Kustosica: Sabina Salamon
Više o izložbi: MMSU Rijeka