Izložba „Podvodna arheološka baština otoka Hvara i Šćedra“ premijerno je predstavljena u Hvaru 2019. godine povodom godišnje skupštine Hrvatskog arheološkog društva. Nakon gostovanja u Splitu izložba će se moći pogledati i u Zadru gdje ju je ugostio Arheološki muzej Zadar. Izložba prati razvoj i recentna podvodna istraživanja hvarskog podmorja gdje je predstavljen rezultat višegodišnjih arheoloških pregleda i istraživanja navedenog područja. Od brojnih prikazanih lokaliteta možemo izdvojiti zanimljivo nalazište u podmorju otoka Šćedra, smještenog nasuprot južnoj obali otoka Hvara. Riječ je o rimskom brodolomu s vinskim amforama iz 2./1. st. pr. Kr. To je jedini u cijelosti sačuvani netaknuti rimski brodolom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a nalazi se na dubini od 40-ak metara.

Kako jedan od autora izložbe poručuje, podvodna je arheologija način života koji nije dostupan svima te je cilj ove izložbe da se hvarska podvodna arheologija na popularno-znanstveni način predstavi široj javnosti te da se educira i ohrabri ljude na očuvanje pomorske kulturne baštine. Osim kulturne vrijednosti za Hvar, podvodna arheologija ima potencijal postati i dio hvarskog turističkog proizvoda koji stremi kulturnom turizmu.

Organizatori izložbe su Arheološki muzej Zadar, Turistička zajednica grada Hvara, Kantharos d.o.o. i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu.

Povodom otovrenja izložbe u petak 13. studenaoga u 9.15 sati u emisiji u živo Dobro jutro Hrvatska predavačica Umjetničke akademije Tea Katunarić pričat će o istraživanju i zaštiti podvodne arheološke baštine te projektima koje provodi naša ustanova.

Facebook

Arheološki muzej Zadar