MU/FiV-otvoreno-06/2017

Medijska umjetnost / Odsjek za film i video / Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu (UMAS)

Izložba studenata Odsjeka za film i video, UMAS (u sklopu nastave ljetnog semestra 2016./2017. akademske godine): Eugen Bilankov, Laura Eickhoff, Ivan Jamić, Ljubica Kotromanović, Filip Antonio Lizatović, Marin Renić, Velimir Ujević, Lucija Vrkić, pod mentorstvom izv. prof. art. Tonija Meštrovića / asist. Gilda Bavčevića te u komentorstvu Tanje Vujasinović i Ivane Meštrov kao dio projekta Grad na drugi pogled.

 Otvorenje: 31. 5. (srijeda) 2017. u 20:00 sati

Multimedijalni kulturni centar (MKC – Dom mladih), Split, 31. 5.- 4. 6.2017.

Radno vrijeme izložbe svakim danom od 18 do 22 sata. Ulaz je slobodan.

Godišnja izložba pod nazivom MU/FiV-otvoreno-06/2017 šesti put za redom predstavlja radove studenata preddiplomskog studija Odsjeka za film i video. Predstavljeni radovi su studentski projekti iz područja medijske umjetnosti, u okviru nastave na kolegijima koje izvodi izv. prof. art. Toni Meštrović i asistent Gildo Bavčević s Odsjeka za film i video.

Izložba je osmišljena kako bi studenti svoje galerijski artikulirane medijske umjetničke radove realizirane kroz nastavu suočili s realnom situacijom izlaganja autorskog rada u javnom izlagačkom prostoru te s kritičkim pogledom javnosti. Studenti predstavljaju multimedijske radove u vidu video-zvučnih instalacija.

Ove godine, studentski radovi dobivaju i tematsku odrednicu bavljenja splitskim urbanim kontekstom kroz suradnju ostvarenu s udrugom PUNKT kao dio šireg edukacijsko-izložbenog projekta Grad na drugi pogled koji se održava u Splitu tijekom prve polovice 2017. godine.

Cilj suradnje Gn2p projekta i UMAS-a bio je potaknuti studente na gledanje grada iz nove perspektive; potaknuti ih na analizu i kritičko sagledavanje postojećih, ali i imaginiranje drugačijih urbanih identiteta.

Uz mentoriranja izv. prof. Tonija Meštrovića i asistenta Gilda Bavčevića te autorica Gn2p projekta Ivane Meštrov i Tanje Vujasinović, u sklopu kolegija održano je i nekoliko šetnji i predavanja: šetnja pod vodstvom sociologinje Diane Magdić na kojoj su studenti upoznati sa sociološkom analizom uspješnih urbanističkih i arhitektonskih rješenja kvartova Split 3 i Trstenik; šetnja pod vodstvom umjetnika Borisa Šituma koji je predstavio aktivističko-umjetničke akcije u javnom prostoru umjetničkog kolektiva KVART; šetnja pod vodstvom samih studenata kolegija na kojoj su zajedno istraživali Split te predavanje publicista i aktivista za javni prostor Saše Šimprage na kojem su predstavljene inicijative platforme 1POSTOZAGRAD. Rezultati kolegija su video instalacije koje se tematski vežu uz grad preispitujući urbane identitete Splita.

 

Zahvala na potpori i realizaciji izložbe:

Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu – UMAS

Multimedijalni kulturni centar Split – MKC

Platforma za unapređenje kulture – PUNKT

Hrvatska udruga likovnih umjetnika Split – HULU