Idući petak, 28. siječnja 2022. godine, u Sveučilišnoj galeriji otvorit će se izložba “Kud’ plovi ovaj brod” na kojoj će biti predstavljeni nalazi s podmorskog arheološkog lokaliteta u blizini uvale Juro na otoku Žirju.

Autori izložbe i likovnog postava su doc. art. dr. sc. Miona Miliša i v. pred. Filip Rogošić s Odsjeka za konzervaciju-restauraciju.

Izložba i monografija bave se predmetima pronađenim na podmorskom arheološkom lokalitetu u blizini uvale Juro na otoku Žirju, gdje je otkrivena olupina trgovačkog broda koji se može datirati u 4. stoljeće prije Krista. Konzervatorsko-restauratorski radovi na arheološkim nalazima provedeni su na Odsjeku za konzervaciju restauraciju Umjetničke akademije u Splitu pod vodstvom doc. art. dr. sc. Mione Miliše, predstojnice Odsjeka za konzervaciju-restauraciju, i v. pred. Filipa Rogošića, a u okviru nastave iz stručnih predmeta.

Izložba se otvara u 20 sati.

Tom će se prigodom predstaviti i istoimena monografija koju kao urednice potpisuju doc. art. dr. sc. Miona Miliša i dr. sc. Maja Miše (University of Cambridge).

Autori tekstova u knjizi su dr. sc. Miona Miliša, dr. sc. Maja Miše, dr. sc. Irena Radić Rossi i Filip Rogošić.

U glazbenom dijelu programa nastupa ansambl S/UMAS uz vodstvo doc. art. Gordana Tudora (Odsjek za puhačke instrumente).