Domen Fras: Looking Back Up Close / Nazaj od blizu

Slovenski dizajner i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna Sveučilišta u Ljubljani izlaže u Galeriji Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Zagrebačkoj 3. Izložba se otvara u četvrtak 16. svibnja u 18 sati, a ostaje otvorena do 28. svibnja.

Iz autorovog predgovora:

Izložba “Looking Back Up Close” (slov. Nazaj od blizu) pruža mi priliku da pogledam, pregledam, odaberem i prikažem svoje dizajnerske projekte nakon proteka vremena, na način na koji ih želim vidjeti:  iz blizine. Ovakvom refleksijom pretvorio sam protekla tipografska ostvarenja u izolirane umjetničke oblike. Kao kroz povećalo, obnovio sam odnose između objekta i pozadine, procjenjujući udaljenosti, izazivajući ravnotežu kontraformi i interakciju s oštrim rubovima kvadratnog formata. Slike pozicioniram na ekstremne načine i promatram nove kompozicije u promijenjenom kontekstu. Recikliram sebi poznate oblike kako bih se suočio sa svojom vlastitom formativnom metodom. Tajna koherentne cjeline je u kontroliranom detalju.

O autoru:

Rođen 1972. godine, slovenski je grafički dizajner i tipograf. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani (1998), a magistrirao je na Central Saint Martins (2000) u Londonu. Po povratku u Sloveniju počinje raditi samostalno i osniva studio za grafički dizajn Aparat. Nakon dva desetljeća intenzivne dizajnerske prakse postaje izvanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna Sveučilišta u Ljubljani (2016). Mentor je na međunarodnim tipografskim radionicama Tipa Brda i član međunarodnog udruženja tipografa ATypI. Predaje tipografiju i dizajn pisma, područja njegove prakse i studija. Ovaj semestar boravi na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademija kao gostujući profesor.

 

Facebook