U nakladništvu Umjetničke akademije u Splitu iz tiska je izašla knjiga PORTAE LUCIS umjetničko istraživanje autorice doc. dr. art. Glorije Oreb.

Recenzent i recenzenice su prof. emeritus dr. sc. Ivo Babić, dr. sc. Daniela Matetić Poljak i mag. sc. Barbara Gaj Ristić.

Knjiga je dostupna u našoj knjižnici te na Web knjizari.

Iz predgovora prof. emeritus dr. sc. Ivo Babić:

“Autorica akribično interpretira veoma obilnu literaturu, antropološke, religijske, filozofske tematike koja se odnosi na simbolizam svijetla, geometrijskih oblika, te na psihološko -simbolički doživljaj prostora. Naravno, donosi i prikaz dosadašnjih spoznaja  o Dioklecijanovoj palači posebno o Zlatnim vratima. Što nije učestalo, autorica, likovna umjetnica verbalizira svoj kreativni čin, upušta se uspješno u teorijska raspravljanja koje se tiču instalacija, optičke i konceptualističke umjetnosti pridonoseći interpretaciji, recepciji i širokom prihvaćanju i razumijevanju suvremenih likovnih tendencija. Ova sadržajna i zanimljiva knjiga pobuđuje zanimanja širem krugu čitača koje ne interesira samo umjetnost već i antropološko-estetska interpretacija prostora.”

Čestitke autorici!