Vrata, varijacije : izložba u povodu stogodišnjice rođenja Branka Ružića

Gradski muzej Sisak, 15. listopada – 7. studenoga 2019.

Autori: dr. sc. Sagita Mirjam Sunara (Umjetnička akademija Sveučiliša u Splitu), Romana Tekić (Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda).

Organizatori: Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, Gradski muzej Sisak, Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu

 

 

Nakon Slavonskog Broda, rodnoga grada Branka Ružića, izložba Vrata, varijacije posvećena stogodišnjici rođenja tog istaknutog hrvatskog umjetnika seli se u Gradski muzej Sisak. Izložba se otvara 15. listopada, a moći će se razgledati do 7. studenoga 2019. Na njoj će biti prikazano desetak Ružićevih radova: djela iz fundusa Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda, Moderne galerije uZagrebu i dviju privatnih zbirki.

Neki od izloženih radova dosad su se mogli vidjeti samo u publikacijama. Drveni obojeni reljef Vrata iz zbirke varaždinske umjetnice i kolekcionarke Hede Rušec nikada nije bio predstavljen na izložbi niti je fotografija tog rada dosad bila objavljena.

S pomoću motiva vrata, interpretiranog u svim materijalima kojima se Ružić izražavao, publika će upoznati glavne odlike njegove poetike: čest povratak istomu motivu, variranje kombinacija motiva te rad u različitim materijalima – drvu, bronci, papirmašeu, terakoti, pa čak i koncem na platnu.

 

Postav izložbe Vrata, varijacije u Likovnom salonu Vladimir Becić u Slavonskom Brodu (snimio Boris Cvjetanović)

Postav izložbe Vrata, varijacije u Likovnom salonu Vladimir Becić u Slavonskom Brodu (snimio Boris Cvjetanović

 

Na izložbi se prikazuje dokumentarni film Vrijeme nije pomoglo (Dragan Đokić / Studio Baranda, Sagita Mirjam Sunara) koji govori o metalnom obojenom reljefu Vrata što ga je Ružić izradio u Koloniji likovnih umjetnika Željezara Sisak 1984. godine. Zbog desetljeća izloženosti atmosferilijama, ali i zbog nebrige, reljef je u lošem stanju očuvanosti. Nedavno je demontiran i trenutačno čeka konzervaciju-restauraciju. Film pruža uvid u znanstveno-stručna istraživanja koja prethode konzervatorsko-restauratorskim zahvatima na skulpturama na otvorenome. Financiran je sredstvima koja je Sveučilište u Splitu, odnosno Umjetnička akademija, dobilo za provedbu međunarodnog projekta Conservation of Art in Public Spaces (CAPuS), a njime će se u budućnosti koristiti kao nastavnim materijalom za predmete iz konzervacije-restauracije umjetničkih djela u javnom prostoru koji će se izvoditi na nekoliko europskih sveučilišta.

Planirani zahvat na sisačkim Vratima bio je i poticaj za organizaciju ove izložbe, pa se njome želi upozoriti na nužnost zaštite i očuvanja umjetničkih djela u javnom prostoru. Odsjek za konzervaciju-restauracije Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu je od 2012. godine uključen u projekt zaštite i očuvanja Parka skulptura Željezare Sisak.

 

Branko Ružić u Koloniji likovnih umjetnika Željezara Sisak, 1984. god. (snimio Branko Bukovec?)

Splitski studenti konzervacije-restauracije su 2017. i 2018. godine sudjelovali u izradi tehničko-grafičke dokumentacije za Ružićev sisački reljef. Konzervatorsko-restauratorske radionice u Parku skulptura Željezare Sisak vodi dr. sc. Sagita Mirjam Sunara

 

Autorice izložbe su dr. sc. Sagita Mirjam Sunara (Umjetnička akademija u Splitu, Odsjek za konzervaciju-restauraciju) i Romana Tekić (Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda). Likovni postav potpisuje nagrađivani konceptualni umjetnik Vedran Perkov (Umjetnička akademija u Splitu, Odsjek za slikarstvo), a za grafičko oblikovanje zaslužan je Nikola Križanac.

Izložbu organiziraju Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu i Gradski muzej Sisak.

Popratni program izložbe uključuje predavanja pozvanih stručnjaka i likovne radionice za djecu.

Svečanost otvorenja glazbenim će nastupom uveličati Danijel Rušec (viola) i Dominik Rušec (glasovir). Dominik Rušec će izvesti vlastitu skladbu inspiriranu Ružićevim Vratima.

 

Financijska podrška:

Izložba i popratni katalog ostvareni su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Slavonskog Broda, Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu i Gradskog muzeja Sisak. Financijska potpora Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu osigurana je iz međunarodnog projekta Conservation of Art in Public Spaces (CAPuS).