Pozivamo Vas na otvorenje izložbe Minuta šutnje Nadije Mustapić i Tonija Meštrovića u četvrtak 25. rujna, 2014. u 20 sati u MKC Split / Dom mladih / Savska bb, Split. Izložba ostaje otvorena do 14. listopada, 2014. Radno vrijeme galerije od 14 do 21 sat svakog dana osim nedjelje.

Minuta šutnje je koautorski projekt dvoje video umjetnika iz Rijeke i Splita, Nadije Mustapić i Tonija Meštrovića. Nastajao je u periodu od 2012. do 2013. snimanjem na terenu, u brodogradilištima 3. Maj i Brodosplit, te kroz suradnju sa samim radnicima. Audio i video materijali sa lokacija splitskog i riječkog brodogradilišta, montirani su u više-kanalnu instalaciju, koja se u galerijskom prostoru proteže kroz osam zvučnih i pet video kanala. Mimo klasičnog dokumentarnog pristupa, video sekvence nemaju za cilj ilustrirati etape izrade broda ili pak portretiranjem izdvojiti pojedine radnike iz radnog pogona, već obuhvatiti estetiku radnog prostora i procesa u prikaze senzornih doživljaja (miris, težina, taktilnost, zvuk, tenzija, opasnost). Ritmičke izmjene kadrova, subjektivnih i objektivnih rakursa, prostori tišine i zvuka, uvode gledatelja dublje u proces rada. U fokusu su vrijednosti specifičnih radnih procesa u brodogradilištu, znanja i vještina koje rad čine radom, a čovjeka čovjekom. Minuta šutnje propituje kako se individualne radne vrijednosti prevode u lokalnu tradiciju i produkciju koja je u direktnom odnosu s nacionalnim ili globalnim ekonomijama.

Mustapic_Mestrovic-Minuta_sutnje_01

Iza aktualne ekonomsko-političke teme privatiziranja brodogradilišta ili kraja tradicije brodogradnje u Hrvatskoj, stoji društveno marginaliziran, intenzivan rad kojem su izloženi radnici u toku proizvodnje. Stoga su u prvom planu ljudi, njihovo kretanje, oblikovanje prostora, njihove radnje i geste. Namjera projekta je usmjeravanje pozornosti na specifične vještine, individualne napore i radne procese, koji sačinjavaju čitavu tradiciju, a ostaju previđeni u kontekstu šire javne polemike o sudbini brodogradnje u Hrvatskoj. Crvena nit projekta sugerirana samim naslovom naznačuje teme krhkosti identiteta, egzistencijalne i ekonomske neizvjesnosti, post-tranzicijske nelagode, odraza situacije koja zadire šire od lokalne problematike.

Mustapic_Mestrovic-Minuta_sutnje_13

Na jednom video kanalu unutar postava izmjenjuju se close-up video portreti radnika koji jedan po jedan, u tišini jedne minute gledaju u kameru, odnosno u gledatelja, odnosno u video projekciju koja se nalazi nasuprot, a sadrži usporeni snimak porinuća broda. S obzirom na aktualno stanje hrvatske brodogradnje porinuće zadobi- va sasvim drugačije značenje. Ostale projekcije unutar izložbe posvećene su etapama i pojedinostima procesa rada (varenje, tokarenje, brušenje, rezanje, bušenje, kovanje, prenošenje, spajanje, montiranje fragmenata…). Ove paralelno komponirane sekvence naglašavaju uloženu ljudsku energiju i fizički proces transformacije materijala, a ritmički su isprekidane scenama izlazaka radnika iz brodogradilišta koje bilježe završetak svakog radnog dana, ali i eventualni nagovještaj onog posljednjeg. Autori suprotstavljaju prikaze radnih procesa s prikazima izlazaka, kako bi naglasili nestabilnost identiteta i lokalne (zanatske) tradicije. U kadrovima svakodnevnih radnih rutina iskazuje se identitet svakog radnika, subjekta u radnom mehanizmu, a čak i kada u kadrovima nema prikaza lica, njihove geste i kretnje sadržavaju određeni autoritet. Suprotno tim snimkama, u izlascima iz tvornica jasno vidimo lica i ekspresije istih radnika, no njihova svakodnevna odjeća i uobičajene kretnje prolaznika, stapaju ih u anonimnu masu.

Mustapic_Mestrovic-Minuta_sutnje_07

Audio zapisi zvukova snimljenih na lokacijama brodogradilišta komponirani su u muzikalan 7.1 surround so- undscape koji prati sve video sekvence. U pozadini soundscape-a je jedva čujan zvuk otkucavanja sekundi koji se razaznaje u periodima zatišja ostalih zvukova radnih procesa. Odbrojavanje “minute šutnje” čuje se svaki put kada se kroz tri sinkronizirane projekcije pojavljuju kadrovi izlaska radnika iz tvornica.

http://www.nadijamustapic.com/hr/art_work/Moment_of_Silence/