U srijedu 23. studenoga 2016. otvara se izložba “Vinko Draganja op.” u istoimenoj galeriji dominikanskoga samostana u Splitu. Otvorenje će biti u 19.30 sati, a izložba će se moći razgledati do 6. siječnja 2017. Izložbu i popratni katalog priredili su fr. Ivan Iko Mateljan op., voditelj Galerije, i Ivana Svedružić Šeparović, viša savjetnica pri Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture u Splitu.

Vinko Draganja (1856.-1926.) bio je splitski slikar i dominikanac. Na izložbi će biti prikazano 35 njegovih slika koje se čuvaju u splitskome samostanu. Vrijedno je spomenuti da se ove godine obilježava 800. obljetnica utemeljenja dominikanskoga reda.

Posjetitelji izložbe moći će razgledati i postere o restauriranju izloženih slika. Autorice postera su Lana Kekez, Julija Baćak i Kristina Krivec, licencirane konzervatorice-restauratorice koje su izvele konzervatorsko-restauratorske radove na slikama. Sve tri diplomu su stekle na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu. Lana Kekez već godinama predaje na Odsjeku kao vanjski suradnik.

Restauratorski radovi na Draganjinim slikama, koji su trajali od 2013. do 2016. godine, bit će prezentirani i javnim predavanjem. Projekt konzerviranja-restauriranja slika bio je dio cjelovitoga programa popisivanja i zaštite pokretnih predmeta i umjetnina iz crkve sv. Katarine i samostana dominikanaca koji je pokrenuo i vodio Konzervatorski odjel u Splitu. Konzervatorsko-restauratorski radovi na slikama u cijelosti su financirani sredstvima Ministarstva kulture u okviru programa zaštite i očuvanja pokretnih kulturnih dobara.

 

Pozivnica

Plakat izložbe