Umjetnička akademija u Splitu, Odsjek za konzervaciju-restauraciju, specijalističko usmjerenje za konzervaciju-restauraciju štafelajnih slika i polikromiranog drva, sa zadovoljstvom najavljuje gostovanje istaknutog konzervatora-restauratora i sveučilišnog profesora Hansa Portsteffena (Institut für Restaurierungs- und Konservierungswissenschaft, Technische Hochschule Köln).

Prof. Portsteffen će 6. ožujka 2019. (srijeda) na Umjetničkoj akademiji u Splitu (Fausta Vrančića 17a) održati četiri predavanja prema sljedećem rasporedu:

8.30 – 10.30 Paint film/pigment defects. Alteration effects in paintings: introduction, overview (blok predavanja)

10.30 – 11.30 Pauza za kavu

11.30 – 12.00 The Cologne Institute for Conservation Sciences screwing device for stretching paintings (predavanje)

12.00 – 12.10 Kratka pauza

12.10 – 13.00 The Holy Christ of Lopud (predavanje)

Tema posljednjeg predavanja je raspelo iz 16. stoljeća iz crkve Gospe od Šunja na Lopudu na kojemu su istraživački i konzervatorsko-restauratorski radovi provedeni u okviru višegodišnjeg međunarodnog projekta International Conservation Workshop Lopud (ICWL). U tom je projektu sudjelovao i Odsjek za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu.

Sva su predavanja otvorena za javnost (predbilježbe nisu potrebne, a kotizacija se ne plaća). Radni jezik je engleski.

 

Sudionici International Conservation Workshop Lopud okupljeni oko skulpture raspetoga Krista s oltara Sv. Križa iz crkve Gospe od Šunja (snimila: Sagita Mirjam Sunara, 2011.)

 

Gostovanje prof. Portsteffena organizirano je kroz program akademske mobilnosti Erasmus+.

Organizacijski odbor čine: doc. art. dr. sc. Sagita Mirjam Sunara, Lana Kekez (vanjski suradnik u naslovnom zvanju predavača) i izv. prof. art. Jurica Matijević.