Izv. prof. art. dr. sc. Sagita Mirjam Sunara s Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu boravila je 8. i 9. srpnja 2021. godine u Kostanjevici na Krki (Slovenija). U Galeriji Božidar Jakac održala je predavanje “Sisak Steelworks Sculpture Park, Croatia: overview of activities” za sudionike radionice organizirane u okviru europskog projekta Re/Forma Viva studente i sveučilišne nastavnike iz Ljubljane, Zagreba i Tallina. Sunara je govorila o očuvanju i istraživanju Parka skulptura Željezare Sisak te o nedavno završenom međunarodnom projektu Conservation of Art in Public Spaces (CAPuS) u okviru kojega se bavila spomenutom zbirkom. U predavanju je sudjelovala i Tina Tomšič, mag. konz.-rest. Tomšič je za vrijeme studija na Umjetničkoj akademiji u Splitu sudjelovala u nekoliko konzervatorsko-restauratorskih radionica u Parku skulptura Željezare Sisak. Tom se zbirkom bavila i u okviru svog magistarskog stručnog rada, ali i kao stažistica na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju.

Za vrijeme boravka u Kostanjevici na Krki Sunara je sudjelovala na okruglom stolu “Re/Forma Viva: Videti prihodnost skozi preteklost” na kojemu se raspravljalo o budućnosti međunarodnog kiparskog simpozija Forma Viva i očuvanju parka skulptura o kojemu se skrbi Galerija Božidar Jakac. Ostali panelisti su bili dr. sc. Andrej Smrekar, muzejski savjetnik i bivši ravnatelj Narodne galerije u Ljubljani, prof. dr. sc. Ana Kučan, krajobrazna arhitektica s Biotehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, i dr. sc. Robert Peskar, glavni konzervator Zavoda za zaštitu kulturne baštine Slovenije.

Sunara i Tomšič posjetile su stalni postav Galerije Božidar Jakac i razgledale dokumentarnu izložbu posvećenu šezdesetogodišnjici kiparskog simpozija Forma Viva.

 

Skulpture ispred Galerije Božidar Jakac u Kostanjevici na Krki (snimila: Sagita Mirjam Sunara)

Park skulptura Forma Viva (snimila: Sagita Mirjam Sunara)

Dokumentarna izložba o kiparskom simpoziju Forma Viva (snimila: Sagita Mirjam Sunara)

 

Sunara i Tomšič iskoristile su posjet Sloveniji za obilazak zbirke skulptura na otvorenom u gradiću Ravne na Koroškem. Tamo su boravile 10. i 11. srpnja 2021. godine. Zbirka Forma Viva Ravne ima velike sličnosti s Parkom skulptura Željezare Sisak: sve su skulpture izrađene od metala i postavljene u krugu željezare te na javnim površinama u gradu (ali i u njegovoj okolici).

Zbirci pripada i jedna skulptura Zvonimira Kamenara iz 1981. godine. Taj je umjetnik u Parku skulptura Željezare Sisak zastupljen s dva rada: skulpturama Imaginarni stroj i Leptir (obje datiraju iz 1982. godine). Posjet Ravnoj na Koroškem  bio je prilika da se prouči tehnologija izrade Kamenarove skulpture i njezino stanje očuvanosti radi usporedbe sa sisačkim skulpturama.

 

Skulptura Zvonimira Kamenara Bez naziva iz 1981. godine u Ravnoj na Koroškem (snimila: Sagita Mirjam Sunara)

Skulptura Zvonimira Kamenara, detalj (snimila: Sagita Mirjam Sunara)

U Ravnoj na Koroškem uz svaku se skulpturu nalazi info-tabla s osnovnim informacijama o djelu i QR kodom koji vodi na mrežnu stranicu parka skulptura (snimila: Sagita Mirjam Sunara)