U okviru 6th International Staff Training Week Sveučilišta u Splitu, na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije gostuje Elsa María Soria Hernanz s Više škole za konzervaciju i restauraciju u Madridu (Escuela Superior de Conservación y Restauración de Bienes Culturales).

U petak 5. travnja 2019. u velikoj dvorani Umjetničke akademije u tvrđavi Gripe (Glagoljaška bb) prof. Soria Hernanz održat će dva predavanja:

  • Conservation-Restoration in Spain: Studies at the Upper School of Conservation and Restoration in Madrid

  • Building Information Modelling (BIM) and Preventive Conservation

Predavanja će početi u 10.00 sati. Radni jezik je engleski.

Predavanja su otvorena za javnost, pa pozivamo sve zainteresirane studente, nastavnike i stručnjake koji se bave zaštitom i očuvanjem kulturne baštine da nam se pridruže!

 

Sažetak predavanja

U prvom će se predavanju predstaviti Viša škola za konzervaciju i restauraciju u Madridu koja ove godine obilježava 50. godišnjicu svoga utemeljenja. To je jedna od tri visokoškolske ustanove iz Španjolske koja sudjeluje u Europskoj mreži obrazovnih ustanova u konzervatorsko-restauratorskoj djelatnosti (European Network for Conservation-Restoration Education, ENCoRE).

Drugo je predavanje posvećeno primjeni informacijskog modeliranja građevine (Building Information Modeling, BIM) u projektima preventivne konzervacije i konzervacije-restauracije općenito. Radi se o metodologiji koja kroz 3D model vizualno i online integrira sve dostupne podatke o projektu. Prilikom konzervatorsko-restauratorskih radova u jednoj od povijesnih knjižnica Politehničkog sveučilišta u Madridu, BIM je upotrijebljen kao metoda upravljanja intervencijom. U tu je svrhu testiran PetroBIM – softver koji BIM sustav prilagođava kulturnoj baštini te, između ostalog, omogućava planiranje provedbe mjera preventivne konzervacije u zbirkama.

 

O predavačici

Elsa María Soria Hernanz završila je preddiplomski studij povijesti umjetnosti i preddiplomski studij konzervacije-restauracije te diplomski studij konzervacije-restauracije kulturnih dobara i rehabilitacije kulturne baštine. U konzervatorsko-restauratorskoj struci aktivna je od 1999. godine. Deset je godina vodila konzervatorsko-restauratorske projekte u građevinskoj tvrtki Construcciones J. Quijano. Provodila je radove na zaštićenim spomenicima (Kraljevska palača u Madridu, samostan El Escorial i dr.), vodila projekte suradnje s Ministarstvom kulture Kraljevine Španjolske (skulpture iz Muzeja Lázaro Galdiano, katedrala u Ávili, kapela Santo Cristo u crkvi San Ginés u Madridu, Muzej Casa del Greco u Toledu…), Ministarstvom vanjskih poslova Kraljevine Španjolske (bazilika San Francisco el Grande u Madridu), Središnjom upravom za baštinu grada Madrida (crkva Navještanja u Brea de Tajo s oltarima iz 18. stoljeća, crkva u Alpajésu, crkva San Pedro Advincula itd.) i Gradskim vijećem Madrida (demontaža, prijenos i montaža spomenika Kolumbu). Dvije je godine vodila Odjel za konzervaciju-restauraciju kulturnih dobara u tvrtki Artchemist S.L. Od 2012. godine predaje na Višoj školi za konzervaciju i restauraciju kulturnih dobara u Madridu. Kao vanjski suradnik predavala je i na Universidad Complutense de Madrid, i to na Fakultetu za likovne umjetnosti. Članica je Upravnog odbora IIC – Španjolske grupe. Ministarstvo kulture Kraljevine Španjolske dodijelilo je tom strukovnom udruženju 2011. godine Državnu nagradu za konzervaciju-restauraciju.

 

 

Prof. Soria Hernanz gostujući je predavač na kolegiju Preventivna konzervacija 1 koji vodi doc. art. dr. sc. Sagita Mirjam Sunara. Ukoliko imate dodatnih pitanja o programu, pošaljite e-mail na: sagita.sunara@umas.hr

Ovo je gostovanje organizirano kroz program akademske mobilnosti Erasmus+.