9. međunarodna konferencija studija konzervacije

Odsjek za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu organizira 9. međunarodnu konferenciju studija konzervacije-restauracije. Konferencija se održava 13. i 14. travnja u sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice. Predavanja drže studenti konzervacije-restauracije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku, Akademije za likovnu umjetnost i oblikovanje Sveučilišta u Ljubljani te Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Službeni jezici konferencije su hrvatski i engleski.

Godišnja konferencija studija konzervacije-restauracije studentima nudi priliku da predstave rezultate svoga stručnog i znanstvenog rada, da steknu nova znanja te uspostave profesionalne kontakte. Ove će godine studenti održati četrnaest predavanja iz gotovo svih specijalističkih područja konzervatorsko-restauratorske struke. Sudionici konferencije moći će razgledati izložbu studentskih postera, odnosno poster-prezentacije projekata u kojima su studenti sudjelovali protekle akademske godine. Najbolje usmeno izlaganje, Power Point prezentacija i poster bit će nagrađeni nagradom “Zvonimir Wyroubal”. Program konferencije, sažeci usmenih izlaganja i poster-prezentacija dostupni su na web stranici konferencije (http://www.konferencija-restauracija.com/). Na istome će linku krajem travnja biti dostupni cjeloviti tekstovi svih predavanja i posteri u pdf formatu.

U sklopu konferencije održat će se okrugli stol na temu stjecanja uvjeta za polaganje stručnih ispita i licenciranja konzervatora-restauratora. U moderiranoj raspravi sudjelovat će bivši studenti splitskog studija konzervacije-restauracije te pozvani stručnjaci iz Ministarstva kulture RH, Službe za kulturu i umjetnost Grada Splita, splitskih ustanova u kulturi i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Transkript okruglog stola bit će objavljen na web stranici konferencije (http://www.konferencija-restauracija.com/program-konferencije/okrugli-stol.html).

U subotu 14. travnja svi zainteresirani mogu posjetiti restauratorske radionice Umjetničke akademije, gdje će im nastavnici i studentiprezentirati projekte (http://www.konferencija-restauracija.com/program-konferencije/posjet-radionicama.html) na kojima trenutno rade. Budući da je konferencija otvorena za javnost, za nadati se je da će ovaj dio programa pobuditi interes građana Splita, ali i srednjoškolaca koji razmišljaju o upisu na studij konzervacije-restauracije.