2. međunarodna radionica interakcija

blog: http://actionspaces.wordpress.com/

foto: http://picasaweb.google.com/ivicajr/ActionspacesPress

U sklopu ovogodišnjeg 12. Međunarodnog festivala kreativnih komunikacija “Magdalena” (http://www.magdalena.org) u Mariboru se održava radionica dizajna interakcija “Creating Action Spaces” (http://actionspaces.wordpress.com). Radionica se organizira u suradnji sa Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija, Umjetničke akademije u Splitu. Voditelji radionice su Ivica Mitrović sa Umjetničke akademije i Sara Božanić, članica organizacijskog odbora festivala “Magdalena”.

Sudionici i sudionice radionice su iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore, studenti i praktikanti dizajna, primijenjenih umjetnosti, arhitekture i sociologije.

Cilj radionice je upoznati sudionike i sudionice sa procesom rada u području dizajna interakcija (http://dizajn.hr/#90), ostvarivim u multidisciplinarnom grupnom radu. Radionica problematizira i propituje definiciju dizajna kao djelatnosti koja rezultira vizualnim i taktilnim artefaktima, u praksi, kroz proces dizajniranja, tj. stvaranja “akcijskih prostora”.

Radionica je strukturirana u dvije grupe. Prvu grupu vode Demitrios Kargotis i Dash Macdonald, britanski dizajneri koji surađuju pod imenom DASHNDEM (http://www.dashndem.com). Cilj projekta je korištenje socioloških metoda društvenih eksperimenta koji su svoju primjenu našli u pop kulturi i suvremenoj umjetnosti, kao što je “skrivena kamera”, primijenjenih u lokalni kontekst. Drugu grupu vodi freelance dizajner interakcija iz SAD, Jim Kosem (http://halfman.com). Grupa se bavi značenjima mjesta, tj. kako određeni prostor postaje mjesto, te na koji način se ostvaruju interakcije između različitih mjesta.

Radionica je stvorila dodatnu aktivnost u gradu tijekom osam dana trajanja i tako najavila sam festival. Prema riječima voditelja festivala Srđana Trifunovića radi se o izrazito dobrodošlim obrazovnim aktivnostima za koje je već od ove godine planiran veći prostor u sklopu “Magdalene”. Prezentacija radionice je najavljena za četvrtak, 13. svibnja u 18 sati.