U nedjelju, 27. listopada 2013. godine u 19.30 sati u dvorani Zagrebačkog kazališta Komedija tamburaški orkestar Kulturno-umjetničkog društva „Gaj“ iz Zagreba pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića i Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba organizira koncert pod nazivom 2. glazbeni memorijal „Adalbert Marković“. Tom prigodom će se izvesti djela velikog hrvatskog skladatelja Adalberta Markovića pisana za tamburaški orkestar, glasovir i gudački kvartet. Uz tamburaški orkestar KUD-a „Gaj“, pod vodstvom dirigenta Krešimira Račića, na pozornici će nastupiti i Krešimir Starčević, glasovir; Anđelko Krpan, violina; Saki Kodoma, violina; Zlatko Rucner, violončelo te Kvartet SEBASTIAN. Voditelj Memorijala je Robert Kurbaša.

Suorganizatori: Centar za kulturu Trešnjevka – Zagrebački glazbeni podij i Centar za kulturu Novi Zagreb

Besplatne ulaznice se mogu rezervirati na broj 091 531 2663 ili na e-mail uprava@kud-gaj.hr. Više na www.kud-gaj.hr

O MEMORIJALU:

Nošeni na krilima uspješnog prvog Memorijala

Prof. Adalbert Marković jedan je od najvećih hrvatskih skladatelja. Njegova djela obuhvaćaju sve vrste glazbala i izvođača, od komornih i tamburaških orkestara do zborova i vokalnih solista. Cilj ovog, ali i budućih Memorijala je prikazati širok opus njegovog rada, od samih početaka pa sve do zrelih godina. Iako su mnogi njegovi kolege njegovali suvremene polifonične i disonantne melodije, prof. Marković je u duši bio i ostao veliki romantik, a takve su i njegove skladbe.

Iz koncerta Lirske melodioznosti koje je tamburaški orkestar Gaj priredio prof. Markoviću povodom njegovog 80. rođendana izrodila se ideja o Memorijalu kao priredbi koja će bienalno prikazivati najveće dosege iz njegova opusa.

Tamburaški orkestar KUD-a Gaj i njegova osnivač prof. Ljudevit Adamek od samih su početaka bili vezani za prof. Markovića i njegove skladbe. Iz te suradnje izniknula je monumentalna skladba Četiri razglednice iz starog Zagreba, koja prikazuje obostranu ljubav prema Zagrebu. Po riječima Mihaela Ferića u časopisu Cantus, navedena skladba je najbolja suita napisana za tamburaški orkestar!

Želja nam je da njegove lirske i melankolične melodije osvoje još mnoga srca te da vječno ostanu kao spomen na ovog velikana.

Nošeni na krilima uspješnog prvog Memorijala, na drugom Memorijalu ističemo i sljedeće umjetnice i umjetnike: Krešimir Starčević, Anđelko Krpan, Saki Kodoma, Zlatko Rucner, gudački kvartet Sebastian i tamburaški orkestar Gaj kao domaćin.

Neka glazba ispriča svoje!

PROGRAM 2. glazbenog memorijal Adalbert Marković

  • Adalbert Marković: Suza – Krešimir Starčević, glasovir
  • Adalbert Marković: 5 bagatela za gudački kvartet – Kvartet Sebastian
  • Adalbert Marković: 4 minijature za gudački kvartet – Kvartet Sebastian
  • Adalbert Marković: Vukovar u mjesečini – Tamburaški orkestar Gaj
  • Adalbert Marković: Scherzo grottesco – Tamburaški orkestar Gaj
  • Adalbert Marković: Na slavonski način – Tamburaški orkestar Gaj
  • Adalbert Marković: Capriccio – Tamburaški orkestar Gaj
  • Adalbert Marković: Ćaskanje za dvije violine i TO – Anđelko Krpan, violina, Saki Kodoma, violina uz tamburaški orkestar Gaj
  • Adalbert Marković: Lirska bagatela za violončelo i TO – Zlatko Rucner, violončelo uz tamburaški orkestar Gaj
  • Adalbert Marković: Notturno za klavir i TO – Krešimir Starčević, glasovir uz tamburaški orkestar Gaj