Minijaturna maštanja – izmještanja bez naziva

Pozivamo sve članove “Bez naziva” (tko nije neka se učlani što prije) da naprave radove za izložbu 6. prosinca 2013. koja će biti otvorena do 12. prosinca u istoimenom galerijskom prostoru. Naziv izložbe je ujedno i tema.

Kako bi izložbu učinili zanimljivom (jer očekujemo mnoštvo radova, a prostora je malo) pred Vas postavljamo dodatne, male izazove! Sve je u znaku “minijaturnog”!

  • video radovi – do 30 sec max
  • kiparski radovi – 10x10x10 cm max
  • slikarski/grafički/fotografski radovi – 10×10 cm max
  • dizajnerski radovi – A5 format papir max
  • zvučni/glazbeni radovi – 30 sec max
  • scenski pokret/govor/gluma – 60 sec max
  • poezija/proza – 90 slovnih znakova max

Količina radova za izlaganje: do 4 po sudioniku. Radove dostaviti u prostorije Bez naziva.

O projektu

Umjetnička akademija u Splitu funkcionira na više odvojenih lokacija u gradu bez centralne točke za zajedničke susrete studenata. Mjesta susreta su klase koje su, prostorno gledajući, izolirane. Komunikacija studenata različitih odsjeka najčešće se događa unutar okvira predavanja, uglavnom izbornih kolegija što prije svega ne ostavlja dovoljno vremena za komunikaciju van zadanog programa. Knjižnica djeluje samo u jednoj zgradi akademije. Studenti Umjetničke akademije nemaju Studentsku galeriju, a Sveučilište u Splitu nema studentski centar.

Ove godine je, po prvi put, Studentski zbor Umjetničke akademije počeo s radom. Održan je prvi Tjedan kulture. Izložbe, predstave i koncerti su se održali na različitim lokacijama u gradu, ali ne i na Akademiji jer prostora i uvjeta za takvu manifestaciju nije bilo. Studenti su se zainteresirali i javila se zajednička želja za unaprijeđivanjem komunikacije među odsjecima i studentima. Pokazalo se da jedni drugima mogu biti korisni te da su poznanstva na neformalnim druženjima Zbora i studenata rezultirala zanimljivim projektima i suradnjama.

Kao moguću promjenu u kontekstu Akademije vidimo stvaranje Bez naziva, projekt zamišljen još prije tri godine, ali na žalost nikada realiziran. Stvaranje centralne točke susreta za studente Akademije, profesore, kustose, umjetnike i sve zainteresirane – prostor dijaloga i susreta u opuštenijoj atmosferi.

Kao idealan prostor pakazalo se “skladište” starih radova i neiskorištenih materijala u prizemlju Akademije u Zagrebačkoj ulici. Nekad pasivna zona, a danas prostor s knjižnicom, čitaonicom i izložbenim prostorom.

Za volontiranje na projektu javio se velik broj bivših i sadašnjih studenata kao i Studentski zbor UMAS-a. Ovim radom želimo pokazati kako zamišljeni potencijali mjesta mogu postati ugodna i korisna stvarnost ukoliko im se pruži prilika. Opstanak Bez naziva ovisi o daljnoj potrebitosti, trudu i volji kako studenata tako i institucije Umjetničke akademije da bi se održao kao mjesto razmjene ideja i komunikacije, prostor dijaloga, živi prostor, najaktivnija točka Akademije.

Bez naziva – Program