Radionica “Pest Management for Museums, Galleries and Churches”

Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, 11. rujna 2013. godine

 

Odsjek za konzervaciju-restauraciju poziva vas na besplatnu radionicu o kontroliranju i suzbijanju štetnika u muzejima, galerijama i sakralnim građevinama. Štetnici koje nalazimo u umjetničkim zbirkama mogu nagrditi izgled predmeta ili ga čak potpuno uništiti. Kroz radionicu “Pest Management for Museums, Galleries and Churches” [Kontroliranje i suzbijanje štetnika u muzejima, galerijama i sakralnim građevinama] sudionici će se upoznati s najvažnijim štetnicima u muzejima, galerijama i sakralnim građevinama, ali i sa praktičnim metodama njihova suzbijanja.

Radionicu će voditi Alex Roach iz australske tvrtke Heritage Pest Management specijalizirane za suzbijanje štetnika netoksičnim i manje toksičnim metodama. Alex ima preko dvadeset godina radnog iskustva u kontroliranju i suzbijanju štetnika u umjetničkim zbirkama. Provodio je inspekcije, obavljao dezinsekcije te držao predavanja i radionice u muzejima i galerijama diljem Australije. Autor je ili koautor više radova na temu kontroliranja i suzbijanja štetnika u muzejima.

 

Sadržaj radionice

• Štetnici i oštećenja: Pregled najvažnijih štetnika u zbirkama i oštećenjâ koja uzrokuju

• Integrirana zaštita od štetnika (Integrated Pest Management, IPM): Mjere preventivne zaštite i strategije kojima se okoliš može učiniti manje pogodnim za štetnike

• Netoksična fumigacija: Pregled netoksičnih metoda uključujući smrzavanje, sredstva za apsorpciju kisika te fumigaciju velikih predmeta dušikom

• Pitanja i rasprava

 

ARoach_01

Detekcija termita (fotografiju ljubazno ustupio A. Roach)

 

Kome je radionica namijenjena?

Radionica je namijenjena studentima konzervacije-restauracije, profesionalnim konzervatorima-restauratorima, muzejskom i galerijskom osoblju, djelatnicima knjižnica i arhiva, konzervatorskih odjela i drugih ustanova koje skrbe o kulturnoj baštini.

 

Mjesto i vrijeme održavanja

Radionica će se održati 11. rujna (srijeda) u velikoj dvorani Umjetničke akademije na Gripama, Glagoljaška bb, od 9 do 13 sati.

 

Radni jezik

Engleski

 

Materijali za preuzimanje

Najava radionice (hrvatski): Pest-Management_HR

Najava radionice (engleski): Pest-Management_ENG

Biografija predavača: ARoach_Bio-qualifications

 

Dodatne informacije

Radionicu organizira docentica Sagita Mirjam Sunara s Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Za sva pitanja i informacije obratite se na e-mail adresu: sagita.sunara@gmail.com.

 

AR_02

Dezinsekcija mumije u Muzeju Nicholson, Sydney Detekcija termita (fotografiju ljubazno ustupio A. Roach)