Osmi međunarodni Simpozij
UMJETNOST I ZNANOST U RAZVOJU ŽIVOTNOG POTENCIJALA
od 20. do 23. rujna 2017.
Split – Hvar
Hrvatska

Svečani progam Simpozija održat će se u utorak 20. rujna 2017. u 20.30 u prostorima Umjetničke akademije u Splitu, Zagrebačka 3, Scena A. Program je otvoren za javnost.

Krajem prošlog stoljeća u prekrasnom ambijentu Starog kazališta u Hvaru, najstarijem očuvanom pučkom kazalištu u Europi, na istoimenom hrvatskom otoku koji je bio jedno od središta renesansnog kulturnog poleta u ovom dijelu Mediterana održan je 1. Međunarodni simpozij o komplementarnim suportivnim terapijama pod nazivom “Umjetnost i znanost u razvoju životnog potencijala”, na kojem su se okupili brojni sudionici iz raznih disciplina (biomedicinskih, humanističkih, društvenih i drugih znanosti…) kao i raznih umjetnosti. Od tada do danas održano je sedam međunarodnih skupova na raznim atraktivnim lokacijama u Hrvatskoj (Hvar, Lovran, Brijuni/Pula…).

Sadržaji ovih simpozija prezentirani su također i na Sveučilištu Oxford u okviru ’Svjetskog kongresa o umjetnosti, znanosti i komunikaciji.’’Prethodne konferencije održane su pod pokroviteljstvom hrvatskih ministarstava znanosti, zdravstva i socijalne skrbi, Predsjednika Republike Hrvatske, Međunarodne unije za borbu protiv raka, Hrvatske lige za borbu protiv raka, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Europske federacije za sofrologiju i Europskopg konzorcija sveučilišta za edukaciju u području art terapija (ECArTE). Na ovim simpozijima sudjelovali su brojni sudionici s raznih sveučilšnih i kliničkih institucija, znanstvenih i stručnih udruga iz Hrvatske i inozemstva (Europe, Azije, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike…). Prezentirani radovi učesnika objavljeni su u posebnim trojezičnim izdanjima (na hrvatskom, engleskom i francuskom jeziku).

Međunarodni simpoziji u Hrvatskoj, postali su tradicionalni susreti kultura, znanosti i umjetnosti kao i raznih sveučilišnih institucija, znanstvenih i Hrvatske udruge za psihosocijalnu onkologiju, sofrologiju i art terapiju, Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, Međunarodne udruge za kliničku bioetiku (ISCB) i drugih suradnih institucija.

Smatra se da ideja označuje misaoni uzor ili paradigmu i služi kao regulativni princip u raznim oblicima stvaralaštva, dakle i u umjetnosti i u znanosti. Povezujući spoznaje iz raznih kultura i tradicija, intuitivna svijest o pojmu ljudskog duha i povezanosti čovjeka s prirodom reflektira se u ovim i drugim temama prezentiranim na Simpoziju, u kontekstu dubinsko-ekološke, holističke, transkulturalne i kozmičke dimenzije ljudskog uma i stvaralaštva.

Na Simpoziju u Splitu/Hvaru biti će najavljen Svjetski Simpozij na temu Umjetnost i znanost u razvoju životnog potencijala, koji se predviđa održati u ekskluzivnom ambijentu Kongresnog centra u Hotelu Amfora na Hvaru 2019., kao i u nekim drugih prikladnim objektima, a također i najava Međunarodnog specijalizacijskog studija, u suradnji znanstvenih i stručnih udruga i raznih Sveučilišnih i kliničkih institucija iz Hrvatske i inozemstva.

U okviru Programa Simpozija sudjeluju iz Hrvatske i inozemstva umjetnici, znanstvenici iz raznih disciplina i s raznim temama,:
Miroslav Prstačić (Hrvatska):”Umjetnost i znanost: multimodalni koncepti i istraživanja u komplementarnim terapijama”;
Mateo Perasović (Hrvatska): “Strah od smrti: istraživanje i razvoja artefakta”;
Luka Tomašević (Hrvatska): “Promišljanje o globalnoj etici i biotehnologiji”;
Tomislav Ljutić (Hrvatska): “Sofrologija, rehabilitacijska znanost, cerebralna i sinestezije”;
Dunja Pivac (Hrvatska): “Autoportreti Vincent Van Gogha: Promišljanja o samoprocjeni”;
Željko Marović (Hrvatska): “Životna radost”;
Tamara Živković (Hrvatska): “Život bez glasnica i psihosocijalna onkologija”
Rene Agnero Loes (Abidjan, Obala Bjelokosti/ Francuska): “Ples, glazba i poeezija: homo simbolicus i homo religiosus”;
Mingyoung Wang (Kina): “Tradicionalna kineska medicina i područja kliničke primjene”;
Sylvie Ketelhohn Gron (Kostarika): “Primjena umjetnosti u profilaksiji i edukaciji- iskustva iz Centralne Amerike”;
Elysabeth Van Der Gulik (Nizozemska): Multidisciplinarna suradnja , osnova za razvoj životnog potencijala”;
Hoy Leanghoin (Kambodža):.“Holistički pristup u razvoju dječjeg životnog potencijala”;
Wlodzimierz Klonowski (Poljska): “Fraktale i kompjuter u Art terapiji”
Benjamin Avdić i Edina Kuduzović (Bosna i Hercegovina): “A walk to remember/Šetnja za sjećanje”: Kazalište mladih kao psihosocijalna podrška djece s leukemijom i njihovim roditeljima”;
Pier Rubesa (Švicarska): “Trauma i vibroakustički učinci u terapiji”.

Prof.dr.sc. Miroslav Prstačić, emer.
Predsjedavajući Simpozija 2017.