U zemljama koje teže postati dijelom Europske unije, strah od gubljenja identiteta prilikom pristupanja države u tu zajednicu često postaje predmet goruće  rasprave. Ovo otvoreno pitanje često postaje jedan od najvećih strahova među stanovnicima zemlje kandidata, te se  stoga opravdano postavljaju sljedeća pitanja: znači li prihvaćanje europskog identiteta i njegovih vrijednosti gubljenje dijela svog vlastitog, bilo lokalnog, bilo nacionalnog identiteta? Utječu li procesi europeizacije  i globalizacije na naš identitet? Mogu li mladi u jugoistočnoj Europi zadržati svoju individualnost, te jesu li se oni sposobni oduprijeti raznim identitetima koje im nameću s obzirom na specifičan geopolitički položaj i prošlost Balkana? Kako proces europske integracije utječe na identitet mladih s područja Balkana?

Ono što nas zanima je kako vi doživljavate ovu temu, te možete li svoja promišljanja na kreativan način pretočiti u kratki video.

Ne očekujemo od vas da budete novi Spielberg, film za natječaj možete snimiti čak i fotoaparatom ili kamerom koju imate na mobitelu.Ako pak posjedujete profesionalnu kamperu te neka napredna znanja iz snimanja i montaže, nemojte se ustručavati pokazati ih. Važno je jedino da kroz svoj video pošaljete uvjerljivu poruku kojom ćete pokazati na koji ste način doživjeli ovu temu.

Autora najupečatljivijeg videa osvojit će nagradu u iznosu od 200 eura, a njegov film bit će prikazan i na završnoj prezentaciji projekta, 13. ožujka ove godine u Skopju.

Kriteriji za sudjelovanje:

 • Video može biti bilo kojeg žanra, u trajanju do 5 minuta.
 • Natječaj je otvoren mlađima od 35 godina, bez obzira bave drže li kameru u ruci prvi put, snimanju li amaterski u slobodno vrijeme, ili se video produkcijom bave profesionalno.
 • Premda sudionike želimo potaknuti na širok pristup temi, poželjno je filmom obuhvatiti barem jednu od sljedećih podtema:
  • Europski identitet nasuprot balkanskog identiteta
  • Europska integracija i identitet u globalizacijskoj eri
  • Nacionalni identitet i Europska unija
  • Zajedničko nasljeđe i osobni identitet na Balkanu
 • S obzirom na međunarodni karakter projekta, snimljeni video trebao bi biti nijem (glazbena podloga je dopuštena), na engleskom jeziku ili s engleskim titlovima.

Rok za prijavu je 13. veljače 2012.

Video je potrebno učitati na RapidShare ili njemu sličnu web stranicu, te link na autorski film, zajedno s osobnim podacima i kratkim popratnim opisom filma, poslati na

identifyyouridentity@gmail.com

Natječaj je dio projekta „Identify your identity“ koji organiziraju stipendisti Leadership Development Programa.

Više na http://www.seeyoungleaders.org/index.html.

Sva pitanja i dodatne informacije možete potražiti na internetskim stranicama projekta:

http://identifyyouridentity.org/

http://www.facebook.com/pages/Identify-your-Identity/311149732231436

ili na identifyyouridentity@gmail.com