U proteklom mjesecu čak su tri projekta povezana sa studentima i nastavnicima odsjeka Gluma Umjetničke akademije u Splitu zaslužila  nagrade na prestižnim kazališnim festivalima u Hrvatskoj.  Glumačka kreacija asistentice Monike Vuco Carev, diplomska predstava Ane Marije Veselčić i kolektivna glumačka igra  studenata 4. godine glume Stipe Jelaske, Lovre Kondže, Petra Salečića i Luke Šatare.

Sretni smo i ponosni, to je veliko priznanje  studentima, stručnosti i radu nastavnika i Akademiji u cjelini. Polako postajemo nezaobilazna činjenica na profesionalnoj hrvatskoj kazališnoj sceni, rasadnik snažnog glumačkog potencijala,  što nas samo još više motivira za daljnji rad.  Itekako ima smisla investirati znanje, vještinu i volju u mladu generaciju!

Ovo su nagrade i obrazloženja:

Nagrada “Fabijan Šovagović” za najbolju glumicu  na 27. Festivalu glumca u Vinkovcima  /2020.

ANA MARIJA VESELČIĆ za uloge u predstavi „Domaši“ autorice i redateljice Ane Marije Veselčić u koprodukciji Gradskog kazališta lutaka Split i Umjetničke akademije u Splitu.  – diplomska predstava naše studentice, mentor izv. prof. art Goran Golovko

“Predstava “Domaši” direktno je uputila niz otvorenih, osjetljivih i drskih pitanja institucijama koje se bave zbrinjavanjem djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i upozorila na taj gorući problem u društvu. Minimalnim glumačkim sredstvima mlada glumica nas je uvela u potresnu priču o toj nevidljivo djeci koja odrastaju na drugačiji način i pomalo nas kao društvo postidjela, a ona je gospođica Ana Marija Veselčić.”

 

Nagrada “Nada Subotić” za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina na 27. Festivalu glumca u Vinkovcima /2020.

MONIKA VUCO CAREV za ulogu Monike u predstavi Cristine Clemente i Marca Angeleta „Laponija“ u režiji Nenni Delmestre i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split  – asistentica u nastavi izv. prof. art Milana Štrljića na kolegiju Gluma.

U kazalištu bavljenje suprotstavljenim društvenim i svjetonazorskim polaritetima uvijek je intrigantan zadatak, vrlo izazovan, atraktivan, ali i osjetljiv. Tim više ako je riječ o kazališnoj stvarnosti u kojoj se očekuju odgovori na pitanja identiteta, ne samo identiteta pojedinca već i šire društvene zajednice kojoj gledatelji pripadaju. Takvi rebusi zahtijevaju ozbiljnu založenost glumačkog ansambla za vlastite likove. Jednu takvu vrijednost u vinkovačko kazalište nam je donio splitski HNK i ansambl predstave Laponija, autora Cristine Clemente i Marca Angeleta, a u režiji Nenni Delmestre. U zanatski vrhunskom doigravanju nije mogla ostati ne primjećena reska i pitka igra jedne glumice. Lik Monike izgrađen je odlučnim i promišljenim rješenjima, brze, ali ispravno tempirane reakcije, osjećaj za tempo i scenske kretnje koje su se duhovito suoblikovale s riječju, elementi su u kojima smo i mi prepoznali autentičnost glumačke interpretacije. A Moniku tumači Monika Vuco Carev.”

 

Posebna nagrada za specijalno postignuće na 44. festivalu Dani satire u Zagrebu /2020.

Stipi Jelaski, Lovri Kondži, Petru Salečiću i Luki Šatari  za kolektivnu igru kao GLUMAČKOM ANSAMBLU PREDSTAVE  DIJETE NAŠEG VREMENA  Ivane Vuković u režiji Helene Petković i izvedbi Play Drame iz Splita  – studenti glume 4.godine.

Kada mladi glumac izađe s Akademije u teškom je škripcu, željan rada i dokazivanja najteže dolazi do vlastite vidljivosti, prve prave glumačke šanse u kojoj će pokazati sve što zna i može. Školski primjer odličnog izvlačenja iz tog i takvog škripca pokazali su nam mladi glumci iz Splita: Stipe Jelaska, Lovre Kondža, Petar Salečić i Luka Šatara. U istinskoj eksploziji energije, volje, želje i umijeća, pokazali su svoj potencijal, veliki zalog za glumačku budućnost.

 

 ČESTITAMO!