Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, točno u podne u Parku Grič održana je svečanost otkrivanja spomenika Andriji Mohorovičiću, rad akademskog kipara izv. prof. art. Nikole Džaje (Odsjek za kiparstvo, Umjetnička akademija u Splitu).
Andrija Mohorovičić jedan je od najvećih hrvatskih znanstvenika svih vremena, te jedan od rijetkih koji su do svjetski relevantnog otkrića došli radeći u Zagrebu.
Po velikom hrvatskom znanstveniku Andriji Mohorovičiću nazvana je granica između Zemljine kore i plašta, jedan krater na Mjesecu te asteroid u području između Marsa i Jupitera. Postavljanjem spomenika Andriji Mohorovičiću Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Grad Zagreb na najbolji su se mogući način odužili znanstveniku koji je ime svoga grada i svoje domovine pronio širom svijeta, rekao je akademik i znanstvenik sa Geofizičkog instituta Mirko Orlić
 
– On je objavio otkriće diskontinuiteta 1910. godine, već 1934. godine u Americi su to otkriće nazvali Mohorovičićev diskontinuitet, a 1970. godine po njemu je nazvan jedan krater na mjesecu. To je vrlo rijetko priznanje koje je malo ljudi iz Hrvatske dobilo. –
 
Svečanim otvaranjem spomenika Mohorovičiću ispravljena je velika nepravda prema jednom od najvećih hrvatskih znanstvenika, rekao je otvarajući spomenik Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.
 
– Nama treba što više znanstvenika i geofizičara da što više razumijemo zemljine procese, treba nam što više seizmologa, jer je upravo Mohorovičić počeo raditi na potresu koji je bio u Zagrebu prije 140 godina. –
 

Inicijativa za podizanje spomenika znanstveniku Andriji Mohorovičiću pokrenuta je 2007. godine, a Gradska skupština je konačnu odluku jednoglasno donijela prije dvije godine.

Natječaj za izradu idejnog kiparskog rješenja proveden je 2019. godine u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), a prvu je nagradu osvojio naš profesor Nikola Džaja.

Svečanosti postavljanja nazočio je i akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.