Dekan Umjetničke akademije u Splitu izv. prof. Edvin Dragičević i izv. prof. Sandra Sterle sudjelovali su na poziv DAAD-a (njemačka služba za akademsku razmjenu) i Agencije za mobilnost i programe Europske Unije na aktivnosti transnacionalne suradnje pod nazivom: “Higher Education Institutions of Art, Design and Music as future “European Universities”? Innovative cooperation formats and thematic bridges”.

Konferencija se održala od 18. do 20. veljače 2019. na Film University Babelsberg Konrad Wolf. Uglavnom je bila usmjerena na projekt europskih sveučilišta („Okupljanje nove generacije kreativnih Europljana koji su u mogućnosti surađivati na različitim jezicima, preko granica i disciplina, kako bi se pozabavili velikim društvenim izazovima i nedostacima vještina s kojima se Europa suočava.“)

U prvom je redu zadatak bio identificirati potencijal nedavne inicijative osnivanja Europskih sveučilišta za strateški razvoj visokih učilišta u području umjetnosti i stvaranja. Isto tako ideja je bila razmotriti inovativne pristupe učenju i istraživanju, kao i ulogu institucije u različitim regijama u smijeru poboljšanja uključivosti. Na programu su se našli brojni zanimljivi predavači i predstavljači iz različitih zemalja europske unije koji su razmatrali motive i načine da se europske umjetničke obrazovne institucije dublje i krativnije povežu kroz ideju Europskog Sveučilišta.

Profesori su u ime UMAS-a izrazili interes za daljnje povezivanje sa zainteresiranim institucijama te se nadaju daljnjem razvoju programa i širenju područja suradnje.